Posjeta studenata iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine

Studenti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine danas su posjetili stratišta Nova Kasaba i Kravicu, te u okviru posjete obišli Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Ova posjeta je organizirana u okviru III. Međunarodne konferencije “Procesuiranje genocida u BiH” koja je počela 18. aprila.

Sa studentima su bile prisutne majke Srebrenice te bivši tužilac Haškog tribunala Mark Harmon.

"Drago mi je da sam ponovo došao u Memorijalni centar Potočari. Bio sam mnogo puta ovdje, i opet ću da odam počast žrtvama genocida", rekao je bivši tužilac Haškog tribunala, koji je dodao da je neprihvatljivo da još uvijek neki negiraju genocid. 

"Genocid se ne može negirati. Kako se genocid ne bi ponovo desio u budućnosti, mora se priznati genocid koji se desio u prošlosti. U suprotnom, neće biti napretka za čovječanstvo", rekao je Harmon.

Treća Međunarodna konferencija "Procesuiranje genocida u BiH" održana je u organizaciji Udruženja Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe, udruženje žrtava i svjedoka genocida, zajedno s Haškim tribunalom.

Nina Gosto iz Mostara kaže da je danas drugi put posjetila Memorijalni centar Potočari.

"Najznačajniji događaj ove konferencije je što smo došli u Srebrenicu. Prvi put sam bila kao djevojčica ovdje i tada nisam shvatila sve što je trebalo. Danas je to drugačije i nadam se da ćemo svi opet doći. Nadam se da će moje kolege iz Zagreba i Beograda shvatiti koliko je važno govoriti o genocidu", rekla je Gosto.

Domagoj Dananić, student Pravnog fakulteta u Zagrebu, smatra da je težak osjećaj doći u Memorijalni centar Potočari.

"Jako je teško sve vidjeti. Na neki način, ja ću reći da sve ovo je spomenik ludilu među ljudima. Kao čovjeka boli me vidjeti sve ovo, i shvatiti kako je malo ljudima potrebno da naprave zlo. Ja studiram pravo, to nije apstraktno, ali kada se ovo sve vidi, nije isto čitati i vidjeti", rekao je Dananić.

Stefan Jeremić, student Pravnog fakutleta u Beogradu, kaže da mu posjeta Srebrenici mnogo znači. 

"U protekla dva dana imali smo priliku da simuliramo suđenja za ratne zločine procesuirane sudskim presudama, prije svega na presudi generalu Krstiću, ali i presudama iz Ruande. Kao mladom čovjeku iz Srbije ovo mi mnogo znači. Prvi put sam u Srebrenici. Tako da kada se dođe ovdje ne može se biti ravnodušan", rekao je Jeremić.