Poslanik SDA u Skupštini BPK pozvao stranačke kolege da se pridruže koaliciji s Građanskim blokom

Dok iz SDA Goražde najavljuju da će organi stranke u narednom periodu raspravljati o postupku dvojice poslanika Nijaza Musića i Mirsada Žuge koji su bez saglasnosti stranke podržali izbor rukovodstva Skupštine BPK i formiranje Kluba Bošnjaka, Musić poziva stranačke kolege da se pridruže novoj koaliciji sa tzv. Građanskim blokom, za koju ističe da je u ovom momentu jedina izvjesna.

"Očekujem da će se poslanici SDA koji se nisu pojavili na jučerašnjoj sjednici okrenuti onome što je realno i u ovom momentu izvjesno, a to je koalicija sa ovim blokom političkih partija. Jučer smo jednoglasno donijeli odluke i već se nagovještava koaliciona većina od 14 poslanika uključujući i poslanika SBB-a Muradifa Kanlića, koji se, zbog liječenja, trenutno nalazi van BiH. U ovom momentu ne vidim razloga zbog čega praviti blokadu formiranja vlasti", kaže za Klix.ba Nijaz Musić.

Musić dodaje da saopćenje izdato nakon sjednice održava stav samo nekolicine članova SDA.

"Ja mislim da je ono samo stav šestero ljudi, tri predsjednika općinskih organizacija, a ne njihovih baza.Vjerovatno jučer nije održana sjednica niti jedne općinske organizacije, a sjednica općinske organizacije Goražde nije održana u posljednjih godinu dana nikako, tako da je to stav ljudi koji i dalje grade iluzije da treba praviti koaliciju s Liberalnom strankom što je nemoguće u ovom momentu", ističe Musić.

Musić tvrdi da je od početka pregovora sa strankama Građanskog bloka sredinom novembra prošle godine bilo jasno da oni žele koalirati sa SDA, ali bez Liberalne stranke, te da su to pokazali i podrškom izboru delegata u Dom naroda PFBIH iz reda Bošnjaka. Priznaje međutim da su u SDA mišljenja o tome s kim praviti vlast podijeljena, što potvrđuju i postojeći sporazumi o koaliranju sa Liberalnom strankom, SzBiH i poslanicima Denisom Kulovićem i Sejadom Tatarinom.

"Cijelo vrijeme se izbacuje priča kako Građanski blok ne želi koaliciju sa SDA, što nije tačno. Od početka jedna struja u SDA se čvrsto držala stava da treba koalirati sa Liberalnom strankom što je bilo nemoguće i tada i u ovom momentu. U međuvremenu desilo se da je Liberalna stranka zvanično uputila dopis da ne želi više pregovarati sa predsjednikom Povjereništva SDA u Goraždu Mirsadom Žugom", kaže Musić.

Nakon posljednjih dešavanja jasno je da sudionici podjela koje su očite u SDA Goražde, priželjkuju stav centrale stranke.

"BPK je prvi kanton koji je uspio u koaliciju uvući neke partije koje, pod znacima navoda, prave probleme u drugim kantonima. Vidjeli ste jučer da je dio koalicije bila A-SDA, ta priča se razvija i u FBIH, da je DF i njihova dva poslanika dio ove priče tako da bi, sa jedinstvom u klubu SDA i trenutnom koalicijom, imali jednu čvrstu većinu koja bi brojala 16, 17 poslanika", ističe Musić.

Pitanje je međutim da li je to moguće nakon "raskola" koji u SDA već duže vrijeme "tinja" a jučer se i definitivno pokazao.

"Pa sve je moguće, ja ne bih rekao da se radi o raskolu, prije se radi o utrci za dominaciju unutar same SDA. Nalazimo se u periodu kad se relativno brzo očekuju stranački izbori za sve organe, tako da vjerovatno pojedinci žele iskoristiti ovu priliku da bi stvorili što bolju poziciju u samom startu", ističe Musić.

Međutim sa ili bez stranačkog jedinstva vrlo je izvjesno da će, nakon izbora rukovodstva skupštine već naredne sedmice biti intenzivirani pregovori o nastavku formiranja vlasti.

"Nakon poteza LS-a i vraćanja mandata jednog poslanika iz reda Bošnjaka (op.a Nudžeima Džihanića) jasno je da i ta 'pat pozicija 9:9' kad je u pitanju Klub Bošnjaka više ne postoji, tako da tzv. Građanski blok, sa dva poslanika SDA ili bez njih, svakako ima većinu u Klubu Bošnjaka, da imaju većinu u Klubu Hrvata, a činjenica je da u interesu građana ne bi bilo dobro da je ovakva 'pat pozicija' ostala još izvjesno vrijeme", kaže Musić.

Činjenica je, međutim da ni u Skupštini BPK Goražde stvari još uvijek nisu dovedene do kraja jer osim klubova Bošnjaka i Hrvata, postoji i Klub Srba, kojeg čine Daliborka Milović i Velemir Tanović, oboje iz Liberalne stranke, i oboje u Domu naroda P FBIH, te je pitanje koliko to može imati utjecaja na formiranje vlasti u ovom kantonu sa kolaicijom bez LS-a.

S druge strane, nisu do kraja definisani stavovi SDP-a i Naše stranke koji su jučer podržali izbor rukovodstva skupštine zajedno sa dvojicom poslanika SDA, poslanicima iz DF-a, NBL-a, jednog iz Goraždanske priče te dvojicom iz A-SDA.

"SDP i Naša stranka još uvijek nemaju čvrst stav, ali su opredijeljeni da se izvrši deblokada sistema i spremni su podržavati sve ono što je u interesu građana BPK Goražde, njihove centrale su se izjasnile na federalnom i državnom nivou, tako da je ovdje sve moguće", kaže Musić.