Trump: Poslat ćemo ilegalne migrante u 'gradove utočišta'

Bijela kuća je saopćila da slanje migranata bez dokumenata u 'gradove utočišta' koji ih štite od deportacije ostaje mogućnost.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je u ponedjeljak na Twitteru da se njegov prijedlog da se migranti pošalju u "gradove utočišta" počinje primjenjivati.

On je objavio "da će ilegalni migranti koji se više ne mogu po zakonu nalaziti u pritvoru biti, prema Ministarstvu nacionalne sigurnosti, biti predati 'gradovima i državama utočištima'", javljaju Agencije.

Također je naveo da "Kongres mora "popraviti" zakone i "rupe" u zakonu".

Nejasno je, međutim, da li Ministarstvo unutrašnje sigurnosti preduzima bilo kakve korake da provede sporni plan.

'To je neizvodljiva ideja'

Advokati su prethodno poručili Bijeloj kući da je ta ideja neizvodljiva i da predstavlja zloupotrebu sredstava u situaciji kada Uprava za imigracije i carine SAD-a ima problem s finansijama.

Bijela kuća i Ministarstvo nacionalne sigurnosti nisu odgovorili na zahtjeve agencije za komentar.

Demokrate u Kongresu zatražile su od zvaničnika Bijele kuće i agencijskih službenika interne dokumente o prijedlogu administracije da se zatvoreni migranti šalju u "gradove utočišta".

Predsjedavajući tri odbora Zastupničkog doma poslali su pismo Bijeloj kući i Ministarstvu nacionalne sigurnosti tražeći uvid u razmijenjenu elektronsku poštu i druga dokumenta o toj ideji, uključujući i njenu pravnu opravdanost i potencijalne implikacije.

U pismu se kaže da je "šokantno" da se takva akcija razmatra "iz čisto političkih razloga".

Gdje demokrate imaju većinu

Bijela kuća je ranije, slijedeći predsjednika Trumpa, saopćila da slanje migranata bez dokumenata u "gradove utočišta" po SAD-u, koji ih štite od deportacije, ostaje mogućnost.

Stotine gradova u SAD-a proglasile su se za "utočišta" za migrante koji su ilegalno prešli južnu granicu SAD-a s Meksikom, odbijajući tako pomoći američkim imigracionim zvaničnicima da lociraju te imigrante kako bi oni mogli da budu deportirani.

"Gradovi utočišta" u kojima zvaničnici ograničavaju saradnju sa saveznim vlastima koje traže ilegalne migrante u SAD su najviše u oblastima gdje demokrate imaju većinu, navodi agencija.