Posljedice po zdravlje: Kanada istražuje izloženost vojnika osiromašenom uranijumu u BiH

Home

Posljedice po zdravlje: Kanada istražuje izloženost vojnika osiromašenom uranijumu u BiH


24SI - Kanadski ministar za veterane Stiven Blejni potvrdio je da će početkom 2012. godine biti formiran naučnozdravstveni komitet koji će ispitati eventualno izlaganje kanadskih vojnika osiromašenom uranijumu tokom njihovog boravka u BiH i evenutalne posljedice po njihovo zdravlje.

Ovo je rezultat štrajka kanadskog vojnika Paskala Lakoste, koji je izjavio da njegov štrajk nije bio uzaludan.
Komitet će detaljno istražiti i pregledati sve bivše vojnike koji su boravili u BiH, a izvještaj o izloženosti uranijumu trebalo bi da bude okončan do juna 2013. godine, prenose Nezavisne.

Ministar Blejni izjavio je da Ministarstvo svakako neće ignorisati izvještaj ovog komiteta, već da će postupiti u skladu s evenutalnim preporukama:

"Jasno je da će te preporuke poslužiti Ministarstvu da se bolje upozna s potrebama naših veterana i njihovih porodica", izjavio je ministar Blejni.

Paskal Lakost, koji je 72 sata štrajkovao glađu ispred Blejnijeve kancelarije, izjavio je da je to veoma ohrabrujuća vijest, te da se nada da će stvari krenuti u pravom smjeru:

"Ministar Blejni ima šansu da dokaže da je zaista uz kanadske veterane", izjavio je Lakost i dodao: "Držati govore - to je lako, ali treba pokazati da ste zaista uz one koje predstavljate. Nadam se da ovo neće ostati samo na riječima."

Lakost je još jednom ponovio da su se njegovi zdravstveni problemi pojavili nakon povratka iz Bosne, gdje je zajedno sa svojim kolegama bio izložen osiromašenom uranijumu.

 Izvor vijesti: http://www.24sata.info


 

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 22:54

Facebook komentari

Back to top