Posljednji bosanskogradiški obućar uskoro zatvara radnju: Majstor Bole radit će još godinu pa će mašine zauvijek ugasiti

Home

Posljednji bosanskogradiški obućar uskoro zatvara radnju: Majstor Bole radit će još godinu pa će mašine zauvijek ugasiti

Obućarski zanat, nekad vrlo profitabilno zanimanje, polako odlazi u zaborav. 

Kineske cipele

Boško Đurašinović, posljednji bosanskogradiški obućar, majstor s renomeom koji je stekao u nekadašnjem gigantu “Borovo”, nada se da će izdržati još godinu do penzije, a onda će i mašine zauvijek ugasiti i alat okačiti o klin.

- Naišla su teška vremena. Od 2010. do 2013. godine bilo je posla, zaradio sam toliko da sam mogao kupiti kuću. U posljednje tri-četiri godine tolika je kriza da po cijeli dan nijedna mušterija ne uđe u radnju. Većina ljudi kupuje jeftine kineske cipele, koje služe za jednokratnu upotrebu - kaže Đurašinović, poznatiji kao majstor Bole.

Ovaj vrsni obućar kaže da mu svakog mjeseca treba 850 maraka za dažbine, od industrijske struje, zakupnine do poreza i doprinosa. Plaću i ne računa. Obučio sinove.

- Prosječna cijena popravke obuće je 5 maraka. To znači da za dažbine trebam popraviti 170 pari obuće, što je prosto nemoguće. Bio je ovo nekad isplativ i dobar zanat. Obojicu sinova sam obučio obućarstvu, ali su oni otišli u Austriju, gdje više rade, ali daleko više i zarađuju - kaže majstor Boško.

Stara “singerica” 

Mašine stare stotinu godina još služe, ali Đurašinović ističe da nekad prođe i sedam dana a da ne budu u pogonu. Stare “singerice” na nožni pogon odrađuju svoje posljednje poslove i uskoro će postati eksponati u nečijoj zbirci.

Majstor Boško će u penziju, a cipele i sandale u gradu na Savi neće više niko popravljati..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Objavito: Ned, 09/10/2017 - 11:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top