Poslovno-stručna konferencija PIT Krajina 2018 premašila sva očekivanja

PIT Krajina 2018, konferencija namijenjena proizvodnim kompanijama, održala se u četvrtak 25.10.2018. u Bihaću. Organizatori konferencije bili su konsultantska kuća Targer Engineering & Consulting i U.G. Bosanske Krajine u Sarajevu, a suorganizatori firma Matrica d.o.o. Bihać i Razvojna Agencija USK.

Preko 160 učesnika iz oko 70 kompanija i organizacija opredijelili su se aktivno učestvovati u radu ovog stručno-poslovnog skupa koji za industriju cijele Bosanske Krajine i BiH može igrati važnu ulogu. Po izjavama učesnika, partnera, sponzora i organizatora, konferencija je ne samo ispunila, nego i premašila sva očekivanja u pogledu strukture, karaktera, kvaliteta i obima stručno-poslovnih aktivnosti. Ovakav uspjeh posebno dolazi do izražaja ako se u obzir uzmu sve negativne vijesti koje u zadnje vrijeme dolaze iz Bosanske Krajine, od slabe ekonomske aktivnosti, preko iseljavanja stanovništva pa sve do aktuelne migrantske krize.

Konferenciju PIT (Proizvodnja-Industrija-Tehnologija) Krajina 2018 su svečano otvorili Adnan Bajrić ispred udruženja Bosanska Krajina i dr. Hadis Bajrić, projekt menadžer firme Targer E&C i profesor na Mašinskom Fakultetu u Sarajevu. Ministar privrede USK Amel Kamenčić je svojim govorom punim pozitivizma i podrške dodatno začinio najavni dio konferencije.

Srž konferencije bila je oličena u stručnim izlaganjima eksperata iz različitih oblasti djelovanja proizvodnih organizacija, a organizatori su se potrudili da to budu najjača regionalna imena u svojim oblastima.

Antionio Zrilić, vlasnik i direktor konsultantske kompanije Logiko iz Zagreba, imao je čast da održi prvo izlaganje. Ovaj stručnjak za logistiku i SCM (Upravljanje lancem snabdijevanja/opskrbe) iznio je vrlo zanimljive poglede na budućnost logističkih operacija sa posebnim osvrtom na digitalnu transformaciju.

 

 

Image

Zoran Đurđević iz firme Kala Konsalting, Beograd, iznio je učesnicima nekoliko načina za efikasno planiranje proizvodnje pomoću intergisanih ERP ili ekspertskih informatičkih rješenja. Ovaj pionir oblasti planiranja proizvodnje pomoću ERP sistema u bivšoj Jugoslaviji tako je još jednom mapirao put kojim bi se mogla kretati napredna preduzeća.

Dr. Niko Majdandžić iz firme Ignis Projekt, Slavonski Brod, HR, je održao zanimljivo izlaganje na temu Industrije 4.0 i digitalne budućnosti poslovanja proizvodnih kompanija. Ključno pitanje je bilo: kako se pripremiti za ono što neupitno dolazi, pa je ovaj vrsni stručnjak sa bogatom privrednom (Đuro Đaković grupacija) i akademskom (Strojarski Fakultet Slavonski Brod) karijerom ukazao na određene pravce djelovanja.

Tarik Kadrispahić iz firme Targer Engineering & Conslulting, Sarajevo, BiH, održao je izlaganje na temu Lean metoda, pri čemu su date uvodne postavke same metode koja proističe iz Toyota Proizvodnog Sistema, a pored toga učesnici su mogli ostvariti uvid u realizirane projekte unapređenje poslovnih procesa tri bh. proizvodne kompanije. Nagalašeno je da je upotreba Lean metoda jedan od narednih poželjnih, a možda čak i neophodnih koraka u razvoju bh. industrijskog sektora.

Dr. Džana Kadrić sa Mašinskog Fakulteta u Sarajevu održala je zanimljivo i za industriju vrlo korisno izlaganje o metodama i zakonskoj regulativi po pitanju energetske efikasnosti. Naznačeno je da upravo industrijski sektor ovdje ima ogroman potencijal za uštede, a prije svega da će imati i zakonske obaveze po pitanju energetskih audita.

Dr. Adis Muminović ispred firme CGP Design, Sarajevo, govorio je kroz teoriju i praktične primjere o načinima za brzu izradu uzoraka, prototipova i manjih serija raznih proizvoda korištenjem tehnologije 3D printanja (aditivna proizvodnja). Dr. Muminović se i kao ekspert i kao porijeklom Krajišnik javno založio za iniciranje inkubatora i co-working prostora na području USK, a koji bi pomogli kod realizacije poslovnih i tehničkih ideja mladih ljudi.

Iznimno su zanimljive bile i sponzorske prezentacije sa fokusom na realizirane projekte:

Amir Mehmedović je ispred firme Matrica, Bihać i Datalab, Sarajevo, BiH, predstavio mogućnosti ERP sistema Datalab Pantheon.

Saudin Softić je kao predstavnik firme Autotech, Velenje, Slo, održao vrlo zanimljivo izlaganje o mogućnostima upotrebe robota i automatizacije u BH tvornicama.

Ferhat Dedić je ispred firme Algotech kao uslugu i proizvod svoje kompanije pokazao načine korištenja elektronskih formi i obrazaca za pojednostavljivanje i optimizaciju poslovno-administrativnih procesa.

Izlaganja domaćih i međunarodnih organizacije unijela su dodatnu količinu poslovnih aktivnosti u konferenciju PIT Krajina 2018.

Ispred grada Cazina su gradonačelnik Nermin Ogrešević i savjetnik načelnika Hamdija Ljubijankić iznijeli mogućnosti investiranja u novu poslovnu zonu Ratkovac u Cazinu. Zona je namijenjena isključivo proizvodnim kompanijama koje su u prilici ostvariti značajna olakšanja kod investiranja. Izuzetno atraktivna poslovan zona, sa preko 50 hektara, udaljena 30 minuta od tri međunarodna granična prelaza, izazvala je veliko interesovanje prisutnih vlasnika i menadžera kompanija iz BiH.

Image

Pomoćnik gradonačelnika Bihaća Nijaz Lipovača govorio je o aktuelnim razvojnim pravcima ovog grada i budućim kapitalnim projektima, a predstavljene su i poslovne zone i investicioni projekti.

Vrlo korisno izlaganje imao je Zihnija Hasović ispred Evropske Banke za Obnovu i Razvoj (EBRD). Prezentacija se odnosila na sve načine podsticaja biznisa od strane ove organizacije, a prije svega kroz kredite i grantove.

Alma Džanić je ispred Razvojne Agencije USK govorila o aktivnostima ove organizacije s ciljem podrške biznisu USK i BiH, a za prisutnim je prezentirala mogućnosti veoma interesantnog projekta Evropske poduzetničke mreže.

Posebna interesantan sadržaj PIT konferencije su poslovni (B2B) susreti, koji su omogućili predstavljanja i poslovno umrežavanje kompanija iz BiH i regiona. Preko 25 partnera i sponzora je podržalo konferenciju, od kojih su njih 17 odlučili preko svojih promo-kutaka predstaviti svoje proizvode i usluge za podršku proizvodnim kompanijama. Ovi štandovi su predstavljali čvorište susreta i poslovnog uvezivanja, a rezultati ovog povezivanja bi tek trebali uslijediti.

Dodatnu draž učesnicima konferencije je priuštila AS Group iz Jelaha, koja je preko svojih firmi/marki Vispak Zlatna Džezva iz najveće džezve na svijetu pripremila prave bosanske kahve i Agrokomerc-AC Food namaz za plačinke, kao i slatke zalogaje biskvita Tops.

Naredna aktivnost konferencije je bila vrlo interesantna, korisna a i na momente burna panel diskusija na temu: „Kako generirati i održati dovoljno stručne radne snage za BH industriju?“. Uvod u panel diskusiju je prezentacija istraživanja tržišta radne snage, sa fokusom na broj i profil poslodavaca iz BiH i EU, koju je održala Nermana Ajanović ispred kompanije Posao.ba/Kolektiv d.o.o. Sarajevo, koja je sa dr. Hadisom Bajrićem i bila moderator panela.

Tokom panela su Kenan Nalbantić iz Prevent CEE, Kemal Hrnjić iz Mljekare Meggle, Mirsad Jašarspahić iz Privredne Komore FBiH, Dr. Mirzet Beganović iz Regenaracije i Dženan Džafić iz Krupa Kabina diskutovali na ciljanu temu panela, te uz dodatna pitanja iz publike u najkraćim crtama  došli do slijedećih zaključaka:

Od nadležnih državnih institucija i ministarstava se očekuje da kreiraju povoljniji ambijent za odvijanje biznisa.

 

Image

Istaknut je problem disbalanasa u potražnji ženske i muške radne snage, te da je i to jedan od razloga zašto ljudi napuštaju BiH. Od lokalnih zajednica se očekuje da otvaranjem poslovnih zona i privlačenjem investicija koje će angažovati žensku radnu snagu, može amortizirati i ublažiti trend iseljavanja kompletnih porodica sa područja BiH.

Obrazovni sistem treba prilagoditi potrebama bh. privrede. Naglašeno je da kopiranje obrazovnih sistema sa Zapada, može dovesti da obrazujemo kadar za potrebe Zapada, a da preduzeća iz BiH i dalje moraju nedostatak stručne radne snage individualno rješavati.

Kompanije i privreda moraju iskoristiti unutrašnje mogućnosti koje stoje na raspolaganju, kroz obuke stručnog i rukovodećeg kadra, povećanje produktivnosti i uvođenje dodatne automatizacije, davanjem prilika i šansi za razvoj uposlenika, jasno komuniciranje strategija kompanije sa uposlenicima, jasnog projektovanja razvoja karijera svakog od uposlenika, promjenom sistema plata i nagrada, specifičnim sadržajima, zajedničkim vanposlovnim aktivnostima i dr.

Povećanje stepena finalizacije i podizanjem poslovnih procesa na višu razinu kako bi se moglo izaći na profitabilnija strana tržišta.

Detaljno o zaključcima panel diskusije moći ćete pročitati u posebnoj objavi u narednom periodu. 

Na kraju konferencije, iako su kazaljke na satu već pokazivale 18:30, oko 45 učesnika je učestovao u obilasku kompanije Meggle Mljekara. Tom prilikom su ostvarili uvid u procese i proizvode ove renomirane kompanije, značajne ne samo zbog 120 direktnih radnih mjesta, nego i zbog hiljada dobavljača mlijeka. Kemal Hrnjić, generalni direktor ove kompanije je direktno vodio obilazak, pa mu se ovim putem dodatno zahvaljujemo.

Voditelji konferencije su bili Melisa Islamović ispred Sportskog Saveza USK-Bihać i Kemal Balihodžić, direktor firme UpTrend Marketing Solution iz Sarajeva.

PIT Krajina 2018 je nakon PIT 2018 Tešanj bila druga konferencija u BiH namijenjena proizvodnim kompanijama i njihovim partnerima. I jedna i druga su pokazale da je BH industrija žedna ovakvih događaja. Zahvaljujemo se učesnicima, suorganizatorima, partnerima, sponzorima, izlagačima, panelistima i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje konferencije.

A sada, hajdemo na posao, veliki je put pred nama na unapređenju BH proizvodnje, industrije i tehnologije. Vidimo se slijedeće godine.

Image