Post se može uporediti s našim životima

Post počinje sa sabah-namazom i tada je najlakše postiti jer je upravo počeo. Kada se tek rodimo, život je lagan, naši roditelji rade sve za nas dok smo mi bezbrižni i ležerni.

Kako post odmiče tako i dovodi do gladi u našim stomacima, što u stvarnosti predstavlja ispaštanje zbog naših grijeha, na kraju čega je gutljaj vode koji se slijeva niz žedno grlo i donosi mnogo radosti našim srcima.

Slično tome kako naši životi odmiču iskušenja postaju sve veća, ali što su teža to nam je veća nagrada, a sve zavisi od toga kako ćemo podnijeti ova iskušenja. Kada postaje teško i naporno postač istrajava znajući da ga  na kraju dana posta očekuje hladna voda, prenosi Islambosna.ba.

Što naši životi postaju teži, više se trebamo usredotočiti na Džennet i susret s našim Stvoriteljem, na Dan kada će sve brige nestati i kada će srce vjernika naći vječni mir.

Sada razmislite o sljedećem hadisu Poslanika, s.a.v.s.: Postač ima dvije radosti, radost kad se iftari i radost zbog svog posta na dan kada bude sreo Svog Gospodara.  Zadah iz usta postača ljepši je Allahu od mirisa miska. (Buhari)

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!