POTENCIJALNI KUPCI RUSI I SLOVENCI: OMV se povlači iz BiH i Hrvatske

Home

POTENCIJALNI KUPCI RUSI I SLOVENCI: OMV se povlači iz BiH i Hrvatske


Austrijski OMV povlači se iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine - razgovori s potencijalnim kupcima njihovog maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u te dvije zemlje počet će u sljedećih nekoliko mjeseci .

Kako su objavili iz te kompanije, žele se više fokusirati prema "Istraživanju i proizvodnji" te "Plinu i energiji" (G&P) umjesto na portfelj "Prerada i trgovina". Stoga je krajem studenog ove godine, OMV-ova podružnica u Truskoj, OMV Petrol Ofisi, već  prodala 52 posto udjela u ciparskoj maloprodajnoj tvrtki Kibris Türk Petrolleri Limited Sirketi.

OMV je u Hrvatskoj aktivan od 1992., zapošljava 70 osoba u svom zagrebačkom sjedištu, a s 63 benzinska servisa u zemlji, OMV trenutačno ima oko 13 postotni tržišni udio.

U Bosni i Hercegovini, OMV je  prisutan od 2001., u Sarajevu zapošljava 23 ljudi. Ima tržišni udio od oko osam posto i 28 benzinskih servisa.

U OMV-u pretpostavljaju da će kupac nastaviti s radom tvrtki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na istoj razini kao i prije. U isto vrijeme, OMV će odlučiti o strukturi svih potencijalno smanjenih investicija u poslovnom segmentu Prerade i prodaje, što bi do 2014. moglo doseći milijardu eura.

Za očekivati je da će među zainteresiranim kupcima OMV-ovih crpki u Hrvatskoj i BiH biti ruski Lukoil koji je najavio nastavak širenja u Hrvatskoj i regiji. Za pretpostaviti je da će se javiti i slovenska Grupa Petrol koja u našoj zemlji kroz tvrtku Petrol Hrvatska djeluje od 1996. godine sa 32 benzinske postaje

Slobodna Dalmacija/DEPO PORTAL/a.k.

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 13:13

Facebook komentari

Back to top