Potpisan ugovor o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije „Stare čaršije“

Već sredinom ljeta, ulica Bošnjačkih šehida, poznata i kao „Stara čaršija“, promijenit će svoj izgled i postati daleko funkcionalnija čime bi ovom dijelu grada trebao biti vraćen dio nekadašnjeg sjaja, a ujedno i otvorene perspektive za dalje uređenje i razvoj. Ugovor sa izvođačem radova na projektu vrijednom 502.000 maraka danas je potpisan u kabinetu gradonačelnika Cazina.

-„25.aprila počinju radovi na rekonstrukciji ulice Bošnjačkih šehida i bude li sve teklo po planu, oni će biti i završeni u narednih 90 dana, koliko je Ugovorom i predviđeno. Sa izvođačem radova, cazinskom firmom Hodurnik, planiramo koordinirano djelovati kako bi tokom radova što manje vremena ova ulica bila zatvorena za saobraćaj i svakako, očekujemo da sve planirane aktivnosti i radovi budu kvalitetno izvedeni“, kaže direktor JU Komunalno- stambeni fond preko koje se ovaj projekat implementira.

Novim projektom će u ovoj ulici biti zadržan postojeći jednosmjerni režim saobraćaja, ali će pješačke staze sada funkcionirati s obje strane ulice. U tu svrhu se zatvara korito Čajinog potoka što će puno značiti za prostor ove ulice i u estetskom i svakom drugom smislu.

-„Naravno da je ovo vrlo značajan projekat i da smo vrlo zadovoljni što počinje njegova realizacija“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević. –„Bitno je i to što će ova ulica sa završetkom planiranih radova postati daleko prometnija i funkcionalnija i za pješake i za motorni saobraćaj, a sve skupa će estetski i vizualno daleko bolje izgledati. U narednom koraku, nakon ovog projekta, mi imamo i planove s kojima ćemo dodatno oživjeti ovaj dio grada. S poticajima posebnim zanatskim granama, start up projektima i specifičnim i atraktivnim projektima koji se uklapaju u stari dio grada. U konačnici, cilj nam je oživjeti ovaj dio grada i proširiti njegovu ponudu“, rekao je gradonačelnik Ogrešević.