Gradu za rođendan: Dajmo potporu za izdavanje vrijedne knjige o Cazinu

Jedan od najljepših poklona Cazinu bio je onaj koji je dobio ove godine na dan grada, 6. augusta. Riječ je o književnom djelu „Historijski i kulturološki identitet Cazina i Cazinske krajine do 1918.“ čiji autor je akademik Enver Ljubović, nekadašnji profesor cazinske Gimnazije.

Radi se o vrijednoj studiji koja govori o historiji, identitetu naroda, procesima i događajima specifičnim za Cazin i Cazinsku krajinu, od najranijih historijskih zapisa pa sve do 1918. godine.

Ovo izuzetno zanimljivo djelo o historiji našega kraja moglo bi dobiti i svoj nastavak. Najveća prepreka, kao što je to kod nas najčešće, je financijske prirode. Naime, akademik Ljubović želi nastaviti pisati tamo gdje je stao, a to je 1918. i ispisati nove stranice o Cazinu u periodu od 1918. pa do danas.

Na ovaj način stariji bi se podsjetili, a nove generacije imale iz čega učiti o liku i djelu Nurije Pozderca i Huske Miljkovića, privrednim prilikama, kulturi Bošnjaka i razvoju školstva u Cazinskoj krajini, Cazinskoj buni, cijeloj porodici Pozderac i njihovoj ulogi, posebno ulogi Hamdije Pozderca, aferi Agrokomerc i njezinim reprekusijama na privredni, kulturni i društveni razvoj caznskoj kraja, agresiji i obrani BiH te unutarbošnjačkom sukobu.

knjiga
Prva knjiga „Historijski i kulturološki identitet Cazina i Cazinske krajine do 1918.“

Samo pisanje historijske knjige, ne spominjući izdavanje i promociju, iziskuje veće financijske troškove. Tu su različita istraživanja i putovanja. Tako bi Ljubović, između ostalih, trebao posjetiti arhive u Sarajevu i Bihaću, čak i Hrvatski državni arhiv, kao i Zakladu Adila Zulfirkapašića. Po nekoj našoj procjeni, to bi bilo oko 2.500 KM. Kako bi ovo književno djelo ugledalo svjetlost dana, svjesni da akademik Ljubović i pored svoje dobre volje, ne može sam financirati čitav ovaj važan podvig, portal Cazin.NET izdvojio je 100 KM kako bi time potakao još ljudi da se uključe u ovaj projekat i doniraju određena novčana sredstva potrebna za istraživanja.

Jedan čovjek možda ne može sve, ali ako se udružimo, sve je moguće. Ljubović knjigu namjerava početi pisati ove zime, a otkrio nam je i da, ako sve bude išlo po planu, mogla bi biti gotova na idući rođendan Cazina. Ako se želite uključiti u ovaj projekat, možete nam se javiti putem naše Facebook stranice ili na broj telefona 061 790 203.

Podsjećamo, Ljubović je dugogodišnji profesor historije i latinskog jezika, a član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori i domovini. Dugi niz godina bavi se disciplinama kao što su heraldika, onomastika, toponomastika, epigrafika, genealogija i druge. Objavio je više knjiga s tematikom heraldike, a napisao je i niz stručnih članaka u različitim časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu. Iako već godinama živi i radi u Republici Hrvatskoj, Ljubović je ostao privržen ovom kraju, za što je dokaz i njegovo najnovije djelo. Kako ističe, u knjizi je nastojao dokučiti historijski, kulturološki i tradicijski identitet naroda Cazinske krajine.