Potpuno legitimno, kupiti knjige i čitati

Home

Potpuno legitimno, kupiti knjige i čitati


Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je taj bh. entitet nedavnom odlukom Vlade RS-a u potpunosti postupio u skladu s Arbitražnom odlukom za Brčko Distrikt. Naime, granica RS-a kroz Brčko Distrikt ni formalno više ne postoji, jer je Vlada RS-a nedavno usvojila zaključak, prema kojem se objavljuje i stavlja u promet kartografska osnova administrativne karte RS-a i Brčko Distrikta. 


Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je to samo “realna aplikacija onoga što je već ranije urađeno”, jer Brčko Distrikt, kaže Dodik, funkcioniše zasebno. 

“On je u zajedničkom vlasništvu dvaju entiteta i pod jurisdikcijom BiH”, naveo je on ustvrdivši da se Vladinom odlukom “ništa novo nije desilo”, a da je i spomenutom mapom RS “željela da da svoj doprinos i uvaži realnosti”. 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen kazao je da je supervizija u Brčko Distriktu pitanje za supervizora sve dok to nema utjecaja na evropska pitanja. 

On je naveo i da nema posebnih očekivanja od predstojeće sjednice Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) u vezi s pitanjem supervizije za Distrikt. 

Entitetski predsjednik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci i danas ponovio stav da je rješenje u tome da OHR bude ukinut.

“Možda je, ipak, realnost u ovome što je Evropa utvrdila, a to je da se dođe do rekonfiguracije, što podrazumijeva da se izmjesti sjedište visokog predstavnika iz BiH”, rekao je Dodik i ponovio da OHR treba ukinuti i da nema osnova za njegovo postojanje u BiH, kao i da većina evropskih zemalja smatra da ga je davno trebalo ukinuti. 

BiH treba prepustiti, kazao je, evropskim procesima, a raduje ga “što postoji moćna i jaka kancelarija EU u BiH”. 

Na isto pitanje, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da Delegacija Evropske unije blisko sarađuje s kancelarijom OHR-a. 

"Evropske zadatke postavljaju sa mnom, a njihovi zadaci proizilaze iz Dejtonskog sporazuma", rekao je Sorensen i dodao da su to prirodne posljedice odluka iz marta kada je EU odlučila da ojača svoje prisustvo u BiH, što je rezultiralo da ovdje ima jednu od najvećih delegacija u svijetu. 

"Moramo osigurati da sva pitanja u vezi s Unijom rješavam ja, odnosno Delegacija EU", naveo je Sorensen.

Milorad Dodik je danas odgovorio i na pitanje u vezi s knjigama "Secesija", odnosno zbirke naučnih radova grupe anglosaksonskih autora, koje su se mogle vidjeti u Palati predsjednika RS-a.

Kazao je da je on te knjige naručio "za edukaciju svih onih koji žele da se upoznaju o toj temi".

On tvrdi da je "potpuno legitimno, kupiti knjige i čitati".

 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 16:52

Facebook komentari

Back to top