Potres u Americi: Trump otpustio direktora FBI-a!

Home

Potres u Americi: Trump otpustio direktora FBI-a!


Američki predsjednik Donald Trump iznenada je otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

- Predsjednik je prihvatio preporuku glavnog državnog tužioca Jeffa Sessionsa i njegovog zamjenika Roda Rosensteina vezano uz otpuštanje direktora FBI-a, rekao je Spicer novinarima u Bijeloj kući, ne pojašnjavajući konkretan razlog smjene.

No, ubrzo je procurio sadržaj pisma zamjenika glavnog državnog tužioca Roda Rosensteina, u kojemu on kritizira Comeyja zbog načina na koji je vodio istragu o spornim e-mailovima Hillary Clinton, koje je ona, suprotno običajima, pohranjivala na privatni umjesto na državni server, prenosi Jutarnji.hr.

Comey je, u julu prošle godine, u jeku predsjedničke kampanje, dao izjavu za javnost u kojoj je kritizirao Clinton zbog njenog ponašanja.

Cinično obrazloženje

- Nije posao direktora FBI-a da daje takve izjave, stoji između ostalog u Rosensteinovom pismu Trumpu.

- Najviše što je u tom slučaju trebao javno reći je da je dovršio istragu i predao dokaze saveznom tužilaštvu. Ne sazivaju se press konferencije kako bi se kritiziralo ponašanje nekoga ko je predmet istrage. On se ponio kao da je davao završnu riječ na suđenju, iako suđenja nije bilo, napisao je još Rosenstein navodeći da je takvo ponašanje upravo suprotno pravilima kojima bi se direktor FBI-a trebao voditi.

Ponuđeno obrazloženje za smjenu, međutim, zvuči cinično imajući u vidu Trumpovo zadovoljstvo upravo tim i takvim Comeyjevim potezima tokom istrage Clinton.

- Vi niste sposobni učinkovito voditi FBI, napisao je Trump u pismu Comeyju kojim ga obavještava o smjeni.

Mislio je da je šala

No, to pismo Comey nije primio lično jer ga je odluka o smjeni zatekla na službenom putu u Los Angelesu. Kako javlja ABC News, u trenutku dok se obraćao tamošnjim zaposlenicima FBI-a, svi su zajedno za Trumpovu odluku doznali na televiziji, koja je bila upaljena u prostoriji.

Izvori kažu da je Comey isprva mislio da su mu agenti priredili spačku pa se nasmijao, ali zatim je nastao tajac, pa komešanje, a onda i potpuni šok. Comey je prekinuo govor i odveden je u drugu prostoriju.

U tom je trenutku negdje stigao i telefonski poziv kojim mu je službeno pročitana predsjednikova odluka o smjeni.

Comey je u večernjim satima trebao održati govor pred širim auditorijem, ali nakon svega ga je otkazao te je avionom odletio natrag u Washington.

Ozbiljan gaf

Sve se dogodilo i nakon što je FBI potvrdio kako je Comey iznio netačne brojke prošle sedmice tokom svjedočenja pred Senatom o tome kako su demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton i njena pomoćnica Huma Abedin vodile brigu o tajnosti povjerljivih e-mailova.

Comey je u jednom trenutku ustvrdio kako je Abedin tadašnjem suprugu prosljeđivala 'stotine i hiljade' povjerljivih e-mailova da bi iz FBI-a poslije poručili kako je pogriješio te da je ta brojka manja.

Podsjetimo, odluka Comeyja da ponovno otvori istragu o spornim e-mailovima Hillary Clinton samo sedmicu prije predsjedničkih izbora te da o tome obavijesti Kongres i javnost, mogla je biti ključno pitanje izbora jer je nakon nje došlo do obrata u anketama te je popularnost Clinton u odnosu na Trumpa počela padati.

Comey je dva dana prije samih izbora zaključio istragu i obavijestio javnost kako nisu otkrivene nikakve protuzakonite radnje. S obzirom na vrlo tijesne rezultate izbora (u kojima je Clinton osvojila oko tri miliona glasova više od Trumpa, ali je zbog izbornog sistema svejedno izgubila), Comeyjeva se odluka smatra ključnom za Trumpovu pobjedu.

Trump spašava sebe?

Ipak, nakon Trumpove pobjede, FBI na čelu s Comeyjem je potvrdio da provodi istragu o mogućim vezama Trumpova izbornog stožera s Rusijom za koju američka obavještajna zajednica tvrdi da je pokušala u Trumpovu korist utjecati na ishod predsjedničkih izbora.

Iako Trump nije pod istragom, ta tema opterećuje novog predsjednika sve do današnjeg dana i već su se pojavile teze među njegovim kritičarima da je iznenadnom smjenom Comeyja pokušao spasiti sebe.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer u izjavi je zatražio od pomoćnika glavnog državnog tužioca Rosensteina da smjesta imenuje posebnog tužioca kako bi preuzeo slučaj mogućeg ruskog utjecaja na Trumpov dolazak na vlast.

- Gospodine Rosenstein, ako to ne učinite odmah, bit će to dokaz da je predsjednikov potez dio pokušaja da se sve zataška, rekao je između ostalog Schumer.

I nekoliko republikanskih dužnosnika, uključujući senatora Johna McCaina, izrazilo je ili razočaranje Trumpovom odlukom ili zabrinutost trenutkom i nejasnim razlozima zbog kojih je donesena.

Kako je večer odmicala, tako je njihov broj rastao, a Bijela kuća je, prema izvorima na koje se pozivaju američki mediji, pred problemom neslućenih razmjera: iz nekog su razloga pomislili da Trumpov potez neće izazvati tako burne reakcije, a sada su suočeni s eksplozijom kritika sa svih strana političkog spektra.

Masakr subotnje večeri

New York Times je Trumpov iznenadni potez usporedio s čistkom koju je svojedobno u ministarstvu pravosuđa proveo Richard Nixon u jeku istrage u aferi Watergate.

Ta je čistka, u kojoj je smijenjen i specijalni tužilac za Watergate Archibald Cox, postala poznata kao 'Masakr subotnje večeri'.

Comeyja je na dužnost 2013. imenovao Barack Obama, a mandat mu je trebao trajati deset godina.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 10/05/2017 - 07:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top