Potresne ispovijesti žrtava koje su zlostavljali svećenici: Ko bi mi to povjerovao 1947. ili 1948.

CNN je objavio potresne ispovijesti nekoliko žrtava svećenika pedofila koji su decenijama silovali i zlostavljali djecu u Pensilvaniji, a crkvene vlasti su sve skrivale.

Sud u Pensilvaniji objavio je šokantni izvještaj koji optužuje više od 300 svećenika u Pensilvaniji za silovanje i seksualno zlostavljanje djece od 1947. godine. U izvještaju porote, temeljenom na dvogodišnjoj istrazi šest biskupija, navodi se da su svećenici zlostavljali više od 1.000 djece, a među optuženima je i kardinal Donald Vuerl, nadbiskup Vašingtona.

Neke od žrtava svećenika pedofila odlučile su pred kamerama iznijeti svoje priče. 

Robert Korbi (83) izjavio je:

- Nisam mogao pokazivati nježnost svojoj ženi. Nisam mogao ni zagrliti svoju djecu. 

Robert je ispričao da ga je svećenik počeo zlostavljati kada je imao 13 godina. Smatrao je da mu niko neće vjerovati ako nekome kaže:

- Ko bi mi povjerovao? Ko bi 1947. ili 1948. povjerovao da bi svećenik nešto tako učinio? Tada niko nije čuo za to jer su sve skrivali.

Robert je dodao da je meta svećenika postao jer nije imao oca. Svoju je priču podijelio na snimku prikazanom na konferenciji za novinare u utorak, tokom objave izvještaja porote.

Karolin Fortni (Caroline Fortnite) ispričala je kroz suze kako je upoznala svećenika koji ju je zlostavljao kada je imala 18 mjeseci:

- Imala sam pelene, istrčala sam iz kuće i potrčala pravo k njemu. Kad sam bila malo starija, nije skidao ruke s mene.

Karolin je rekla da se zlostavljanja sjeti svaki put kad čuje riječ "bog":

- Ta riječ me podsjeti na njega. Osjećam se kao da je cijeli moj život laž.

Karolin je također rekla koliko joj je bilo teško da progovori o zlostavljanju:

- Vrlo ste usamljeni. Posebno kad se radi o vašoj riječi protiv Božije.