Potvrđena optužnica protiv Kodžage: Oca ubio u stanju neuračunljivosti, Tužilaštvo traži smještaj u zdravstvenu ustanovu

Kantonalni sud u Goraždu potvrdio je optužnicu protiv Muhidina Kodžage (54) iz Goražda, koji je 22. maja u porodičnoj kući u Kodžaga-Polju kod Goražda ubio svog oca Fadila (78). Optuženi se od 23. maja, kada je uhapšen, nalazi u pritvoru.

- U svojim nalazima vještaci medicinske struke su ustanovili da je Kodžaga, u vrijeme izvršenja krivičnog djela, bio neuračunljiv. Zbog toga Tužilaštvo u optužnici traži da Sud utvrdi da je optuženi djelo počinio u stanju neuračunljivosti, te da mu se privremeno odredi prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi – kazao nam je glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac.

Podsjetimo, u trenucima duševnog rastrojstva optuženi je kuhinjskim nožem nanio povrede ocu u predjelu šake i grudnog koša. Istražiteljima je ispričao da su ga na to navodili glasovi koje je čuo. 

Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nastupila nakon što je vrh oštrice oštetio srčanu pretkomoru. 

Nakon ubistva Kodžaga je pokušao izvršiti i samoubistvo, a nakon što za to nije imao hrabrosti, o onom što je učinio obavijestio je komšiju policajca.