Potvrđena optužnica protiv Ramiza Drekovića za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Ramiza Drekovića tereti da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U optužnici se navodi da je optuženi Ramiz Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, između Armije RBiH i Vojske Republike Srpske, kao komadant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i to odredbama člana 3. IV Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, člana 51., 57. i 85, prenose AA.

Dopunskog protokola I uz Ženevske konvencije od 12. augusta 1949. godine, o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i odredbi člana 13. Dopunskog protokola II uz Ženevsku konvenciju od 12. augusta 1949. godine, o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Navodi se da se tereti da je u periodu od 21. maja 1995. godine do 7. juna 1995. godine naredio da se izvrši napad na većinsko srpsko civilno stanovništvo Kalinovika, i to na način što je naredio potčinjenim artiljerijskim jedinicama 4. korpusa ARBiH, lociranim na širem području Bjelimića, općina Konjic, da iz topova kalibra 130 mm, haubica kalibra 105 mm, 122 mm i 155 mm, izvrše napad na civilno stanovništvo i napad bez izbora cilja granatiranjem područja naseljenog mjesta Kalinovik.

Taj napad, cijeni se, je za cilj imao i koji je prouzrokovao širenje straha i užasa među civilnim stanovništvom Kalinovika, a pripadnici artiljerijskih jedinica 4. korpusa AR BiH su izvršavali navedene naredbe ispaljujući artiljerijske projektile velike razorne moći na području naseljenog mjesta Kalinovik.