Povećan broj žrtava porodičnog nasilja u Krajini: Godišnje se u BiH evidentira 2.700 slučajeva

Home

Povećan broj žrtava porodičnog nasilja u Krajini: Godišnje se u BiH evidentira 2.700 slučajeva


U BiH se na godišnjem nivou evidentira oko 2.700 slučajeva nasilja u porodici, a od 300 do 500 žena potraži zaštitu u sigurnim kućama, poručila je danas u Sarajevu novinarka i aktivistkinja Milkica Milojević sudionicima jednodnevne radionice “Izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja”.

Istakla je da je za novinare i medije važno da se ovakvim pitanjima pristupa ne kao incidentima, nego kao društvenom problemu i dodala kako su medijski profesionalci dužni doprinositi “dekonstrukciji stereotipa”, saopćeno je iz Udruženja “BH novinari”.

Medijska ekspertica i viša trenerica Ljiljana Zurovac govorila je o novinarskoj etici kada je u pitanju izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju.

Mediji izvještavaju o ženama uglavnom kada su u pitanju nasilje i skandali – istakla je Zurovac i napomenula kako se veoma rijetko emitiraju ili objavljuju tekstovi ili emisije o prevenciji nasilja, edukativni prilozi i tekstovi o metodama zaštite od nasilja.

Predavanje je održala i direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović koja je predstavila krug nasilja i mogućnosti za izlaženje iz njega.

Najčešće žrtve su žene koje su finansijski zavisne od osobe koja vrši nasilje – rekla je Mujezinović i istakla da je kroz sigurnu kuću u Sarajevu do sada prošlo oko 1.750 osoba.

Današnja radionica prva je u nizu obuka koje se provode u gradovima BiH u oviru projekta “Isključimo nasilje – Mediji protiv nasilja nad ženama”, koji realizira Udruženje BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

 

(Izvor: USN.ba)

Topic
Objavio: Sat, 30/09/2017 - 13:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top