Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Home

Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Devetog maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, u svim zemljama Evrope 9. maj obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je definisan i budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Dan pobjede je dan kada je svijet, nakon Holokausta rekao - “nikad više”, ali je nažalost neizbrisiva činjenica da je BiH jedina država u Evropi u kojoj je nakon toga počinjen genocid, te stoga slobodno možemo reći da je jednako kao i NOR 1941.-1945.god., odbrana Bosne i Hercegovine (1992.-1995.god.) imala antifašistički karakter.

Bosna i Hercegovina unatoč svim teškoćama baštini svoju dugogodišnju borbu protiv zla zvanog fašizam, no činjenica je da on u našoj zemlji nije u potpunosti iskorijenjen, a svakodnevno svjedočimo i njegovom ponovnom jačanju izraženom kroz osporavanje bosanskohercegovačke opstojnosti, provođenje politike koja Bosnu i Hercegovinu sve više udaljava od principa jednakosti definiranih na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, te širenjem isključive i nacionalističke politike koju i dan danas zagovaraju pojedinci.

Dan pobjede je podsjetnik da je antifašizam civilizacijska tekovina koju moramo njegovati svakodnevno, a savremeno antifašističko djelovanje graditi kroz principe zajedništva i međusobnog povjerenja.

Devetog maja, obilježava se i Dan zlatnih ljiljana kada se s ponosom sjećamo svih branitelja Unsko-sanskog kantona, a posebno onih koji su tokom agresije na BiH (1992. -1995.), braneći ideju antifašizma, svoje živote utkali u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine, u kojoj danas živimo.

Simboličnim obilježavanjem ovih značajnih datuma, šireći duh antifašizma kao jedinog oružja u borbi za očuvanje demokratije i ljudskih prava svih njenih državljana nastavljamo, borbu za slobodnu, demokratsku i evropski orijentiranu Bosnu i Hercegovinu.

 

Predsjednik KO SDP BiH USK,

Hajrudin dr Havić, s.r.

Tagovi
Topic
Objavito: Tue, 05/09/2017 - 10:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top