Povratnici u spaljeno selo napravili firmu koja danas donosi milione

Porodica Rifeta Jahića u januaru 1996. godine se vratila u spaljeno selo Stanić-Rijeka, u zaselak Škola, koji je entitetskom linijom pripao RS, i počela je sve ispočetka. Tada su odlučili da osnuju firmu.

"Kako je vrijeme prolazilo, firma se širila, upošljavali smo nove radnike i kupovali mašine. Nije sve išlo lagano, ali danas vidimo da smo uspjeli", kazao je nedavno Jahić, piše poslovni portal BiznisInfo.

Trebalo je nabaviti brojnu i skupu mehanizaciju, kako bi bili konkurentni…

Danas Rial-šped, kompanija specijalizirana za niskogradnju, bolje rečeno za cestogradnju, zapošljava 80 radnika i posjeduje 100 vozila. Lani su za nabavku asfaltne baze izvdojili 3,5 miliona KM.

Prema saznanjima BiznisInfa, firma je lani imala prihode od oko 7,5 miliona KM, dok je čista zarada, odnosno dobit, također sedmocifrena.

Među usposlenima su inženjeri, ali i majstori, vozači itd.

BiznisInfo je ranije već pisao o ovoj firmi koja je, kako smo tada objavili, povećala plate da zaustavi odlazak mladih.

"Naša firma je na vrijeme prepoznala problem odlaska mladih ljudi, te predosjetila da ćemo uskoro ostati bez kvalitetne radne snage. Samim tim odlučili smo se da svim našim radnicima u proteklom periodu povećamo plaće, kako bi smo im pokazali da ih vrednujemo, da cijenimo njihov rad, a kako oni ne bi imali potrebu da napuštaju Bosnu i Hercegovinu", rekao je tada direktor Rial – Šped-a Almir Jahić.