Povukla se Trumpova kandidatkinja za veleposlanicu pri UN-u

Kandidatkinja američkog predsjednika Donalda Trumpa za veleposlanicu Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima Heather Nauert povukla se iz procesa razmatranja mogućnosti prihvaćanja te dužnosti iz obiteljskih razloga, priopćio je u subotu State Department.

Nauert je bila glasnogovornica State Departmenta prije nego li ju je Trump izabrao za svog kandidata za mjesto u UN-u, dok je ranije radila na konzervativnom tv kanalu Fox News. Demokrati je kritiziraju zbog nedostatka diplomatskog iskustva.

"Posljednja dva mjeseca bila su vrlo naporna za moju obitelj i stoga je u najboljem interesu moje obitelji da povučem svoje ime iz razmatranja o imenovanju", kazala je u priopćenju Nauert.

U priopćenju se ne navode detalji obiteljskih problema, no list Washington Post navodi kako su njezin suprug i djeca ostali živjeti u New Yorku, dok je ona prešla raditi u Washington,piše Hina.

New York Times je objavio, pozivajući se na neimenovani izvore bliske obitelji, kako se Nauert povukla zbog toga što ima dadilju koja je legalno u SAD-u, no ne posjeduje radnu vizu.

Bijela kuća nema za sada nikakvu informaciju tko bi mogao biti sljedeći na redu u razmatranju za obavljanje dužnosti u Ujedinjenim narodima.

Trump je 7. prosinca objavio da će nominirati Nauert za dužnost veleposlanice pri UN-u te da bi ona trebala zamijeniti Nikki Haley, koja se povukla s te dužnosti krajem 2018. Haley je bivša guvernerka Južne Karoline koja je također imala malo iskustva u vanjskih poslovima prije nego li je postala veleposlanica pri UN-u.

Bijela kuća nije još bila formalno proslijedila Senatu prijedlog o imenovanju Heather Nauert.

Nauert se pridružila State Departmentu kao glasnogovornica u travnju 2017. Početkom 2018. bila je imenovana za podtajnicu za javnu diplomaciju i javne poslove.

Pozicija američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima vrlo je istaknuta dužnost na međunarodnoj razini. Za razliku od Nauert koja je trebala doći na tu dužnost s vrlo malo diplomatskog iskustva, druge zemlje koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a na ta mjesta postavljaju veleposlanike s dugogodišnjim diplomatskim iskustvom.

"Ona jednostavno nije kvalificirana za taj posao, no čini se da je ovih dana najvažnija kvalifikacija da se pojavljuješ na TV ekranu Donalda Trumpa", kazao je demokratski senator Chris Murphy komentirajući u prosincu na CNN-u najavljeno imenovanje Heather Nauert.