Požar u Sanskom Mostu: Vatra progutala godinama stican imetak

SANSKI MOST - U požaru koji je u proteklu srijedu, u ranim večernjim satima, izbio u Željezničkoj ulici u Sanskom Mostu, u potpunosti su izgorjele dvije kuće i pomoćni objekat u vlasništvu poljoprivrednog proizvođača Zećira Sadića (80).

Vatra je najprije zahvatila krov njegove prizemnice, a potom se, nošena vjetrom, ubrzo proširila i na dvokatnicu, koja se nalazi u neposrednoj blizini, te na pomoćne objekte, u kojima je boravila stoka.

Požar su primijetile komšije te je o tome odmah obaviještena lokalna policija, a potom i pripadnici Vatrogasne jedinice.

Sadić kaže kako se u trenutku izbijanja požara nalazio u obližnjem polju, gdje je kosio hranu za stoku, kada je primijetio crni dom kako se vije iznad njegove kuće.

"Požurio sam odmah natrag i dok sam došao sav krov je već bio u plamenu. Na svu sreću, supruga je uspjela izaći iz kuće, a onda smo skupa istjerali svu stoku iz štale", kazao je Sadić.

Pomoć u gašenju požara pružio je veliki broj mještana koji su od vatre pokušavali spasiti vrijedne materijalne stvari. Prema riječima komandira Vatrogasne jedinice u Sanskom Mostu Edina Gubeliće, tokom gašenja angažovana su tri vatrogasna vozila i osam vatrogasaca, kojima je u višesatnoj borbi s vatrenom stihijom pomagao veliki broj dobrovoljaca. Krajnjim naporom spriječeno je da vatra zahvati i jedinu preostalu kuću u vlasništvu Sadićevih, kao i stambene objekte u susjedstvu.

Borba s vatrenom stihijom i gašenje požara trajali su preksinoć sve do kasnih noćnih sati, a juče u jutarnjim satima obavljen je policijski uviđaj. Tom prilikom konstatovano je kako je požar uzrokovan neispravnim električnim instalacijama, koje su zapalile krov prizemnice, a potom je došlo do  širenja požara.  Vlasnik kaže kako je šteta izuzetno velika te da je vatra u samo nekoliko sati uništila mnogo toga što je sticao i gradio tokom cijelog života. Štetu procjenjuje na preko 50.000 maraka i kaže kako bez pomoći sa strane neće biti u stanju da sanira sve što je uništeno. Sadića sugrađani poznaju kao vrijednog čovjeka i uzornog poljoprivrednog proizvođača.