fbpx Požari bukte Dalmacijom, u pripremi i vojska

Požari bukte Dalmacijom, u pripremi i vojska

Home

Požari bukte Dalmacijom, u pripremi i vojska


Požari koji su tokom noći izbili u mjestima nedaleko od Splita još nisu stavljeni pod kontrolu. Premijer Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je svima koji su angažirani u gašenju.

On je zahvalio svim vatrogascima i ljudima uključenim u odbranu naselja. Zahvalio se i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane koje je pripremljeno u punom kapacitetu i koje u pripravnosti drži brojne pripadnike oružanih snaga.

U mjestu Tugare pokraj Splita požar koji je buknuo sinoć iza ponoći, odakle se proširio na okolna mjesta i na brdo Mosor, pojačan je jakom burom tako da predstavlja problem za brojne pripadnike županijskih vatrogasnih jedinica.

U Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem požar je stigao do naselja gdje u izgorjele stare kuće, a vatra prijeti i Zvjezdanom selu Mosor.

Gori nisko raslinje, trava i borova šuma, čemu pridonose visoke temperature i jaka bura, pa požar još nije stavljen pod kontrolu, unatoč angažmanu velikog broja vatrogasaca i vatrogasne opreme.

Mjesto Donje Sitno potpuno je ostalo bez šume, ali i nekoliko objekata, a vatra se širi prema Žrnovnici.

Zbog jake bure u gašenju nisu još uspjeli sudjelovati kanaderi koji su u pripravnosti ako se vjetar stiša.

Uz više stotina županijskih vatrogasaca, na terenu su i medicinske ekipe koje pružaju pomoć lokalnim stanovnicima i vatrogascima.

Tokom vikenda, u Splitsko-dalmatinskoj županiji izbilo je nekoliko požara koji su opustošili oko 230 hektara makije i borove šume. Uz požare na Hvaru i u Brelima, gorjelo je blizu Šestanovca, Dicma, Klisa itd.

Za sada nema vijesti o smrtnim stradanjima u požarima, no medicinske ekipe u više navrata su pružile pomoć mještanima opožarenih mjesta i vatrogascima zbog dima i visokih temperatura.

 

(Izvor: Anadolija)

Objavio: Pon, 17/07/2017 - 16:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top