Požari u Hercegovini i dalje aktivni, na Podveležju i Čvrsnici i dalje gori (FOTO)

Home

Požari u Hercegovini i dalje aktivni, na Podveležju i Čvrsnici i dalje gori (FOTO)


Požar koji se širio od Fortice iznad Mostara prema naseljima Opine, Bjelušine, Mazoljice i Šehovina te istočno prema Podveležju i dalje je aktivan, kazala je Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite.

cvrsnica pozar

Kako nam je potvrđeno prema posljednjim informacijama požari su aktivni na nekoliko lokacija širom Hercegovine, tačnije Mostaru, Čitluku, Stocu, Neumu i Jablanici, ali i naglašeno kako stambena naselja nisu ugrožena.

Požar na Podveležju, na lokalitetu Gostina šuma, je i dalje aktivan i ide u dva pravca. Trenutno ne prijeti stambenim objektima, a na terenu su dva vozila, 6 vatrogasaca i mještani. Istovremeno, požar na Pologu, je na nepristupačnom terenu, i dalje je aktivan, doduše, slabijeg intenziteta i ne prijeti stambenim objektima - kazala je Kovač.

cvrsnica2

I u općini Čitluk je gorjelo u mjestu Ogađenik, a požar je u kratkom vremenu stavljen pod nadzor i ugašen.

U Stocu još uvijek je aktivan požar iznad naseljenog mjesta Gornja Duboka.

"Tu gori trava i nisko rastinje. Požar ne prijeti kućama, ali je velika mogućnost širenja zbog jakog vjetra. Na terenu su vatrogasci DVD Stolac i lokalno stanovništvo" ,kazala nam je Kovač.

Kada su u pitanju požarišta u općini Jablanica, situacija je slična kao u prethodna dva dana.

cvrsnica pozar

"Požarna linija je pomaknuta prema jugu, a jednim dijelom i prema prevoju Čvrsnice na većoj nadmorskoj visini. Situacija oko regionalnog puta Jablanica-Posušje je puno bolja nego jučer, ali je moguće da u narednom periodu dođe do povremenog kotrljanja užarenog kamenja. Vatrogasci su zaduženi da prate situaciju i blagovremeno će reagovati" ,kazala nam je Kovač.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 16/07/2017 - 14:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top