Poznata ratna reporterka Nada Al Issa o saradnji sa velikim Mirzom Sadikovićem: Počivaj u vječnom miru dženeta, ratni druže moj…

c

Prije dvije godine i tri mjeseca je na ahiret preselio veliki novinar i čovjek Krajine i BiH Mirza Sadiković. Jedna od novinarki, ratnih reporterki, koja je puno sarađivala sa Mirzom, bila je čuvena ratna reporterka Nada Al Issa, koja se juče oglasila bolnim statusom, kojeg prenosimo u cjelosti:

“Ovih dana već je dvije godine i 3 mjeseca kako nema velikog, hrabrog novinara MIRZE SADIKOVIĆA. Trebalo je imati hrabrosti tri godine izvještavati iz pakla Bihaća. Sve je izdržao i kada je izgledalo da je sve gotovo.

Sjećam se našeg dramatičnog ratnog razgovora, uvečer 2. maja 1995. godine, na dan kada je Martić bombardirao Zagreb, a Bihać gorio, kada je izgledalo da je "sve gotovo." Mirza me to veče nazvao, samo on i Bog znaju kako je tu večer uspio dobiti Zagreb iz Bihaća koji je doslovce gorio. Bila je to večer kada ni u 5. Korpusu nisu bili sigurni hoćemo li se ujutro još čuti.

Gotovo smo se opraštali. Nikad neću zaboraviti Mirzine riječi tog 2. maja '95.: "Drug moj ratni, ovdje sve gori, ovdje je pakao, ne znam hoćemo li se sutra čuti....." Jedva sam ga čula od tutnjave topova, granata... I veza se prekinula... Plakali smo svi u ambasadi, susjedi u dvorištu, kolege novinari koji su došli čuti što se događa u Bihaću. Strah, strepnja....

Drugi dan, 3. maja opet bombardiranje Zagreba, još jači obruč oko Bihaća… Izgledalo je bezilazno, nema poziva ni iz 5. Korpusa, ni od Mirze, dani strepnje. A onda napokon ponovo Mirzin glas :" Drug moj, živi smo, Korpus napreduje..."

TO JE BIO MIRZA SADIKOVIĆ, VELIKI, HRABRI NOVINAR- RATNI HEROJ. Novinar koji je tri godine izvještavao iz opkoljenog grada je ratni heroj, i njemu je glava bila u torbi, kao i vojnicima u rovovima iz kojih je često izvještavao. Mirza, uvijek si me zvao "ratni druže," "drug moj." Počivaj u vječnom miru dženeta - drug moj. Ratni druže moj.”- napisala je Nada Al Issa.