Poznato kada bi mogla stići vakcina protiv korone

vakcina
U toku testiranja na dobrovoljcima

 

Vakcina AZD1222 protiv koronavirusa, nazvana Oksford vakcina, koju su razvili farmaceutska kuća "Astra zeneka" i Univerzitet Oksford, ušla je u posljednju, treću fazu ispitivanja i očekuje se da će na tržištu biti već u septembru, prenosi „Kurir“.

Oksfordova vakcina, nazvana AZD1222, trenutno se testira na blizu 10.000 dobrovoljaca, starih između 18 i 55 godina, u Velikoj Britaniji, 5.000 u Brazilu i 2.000 u Južnoj Africi. Uskoro će početi testovi i na 30.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, čime je ušla u posljednju, treću fazu, poslije koje je čeka hitno odobrenje za upotrebu.

Tada će vakcina biti u upotrebi u Britaniji, SAD i nekoliko evropskih zemalja. Prema istim informacijama, već je dokazano da vakcina daje 2,6 puta više antitijela nego kod najjačih organizama koji su ih stvorili prirodnim putem.

Nešto ranije, 15. juna, kako je preneo Euronews, četiri članice Evropske unije (Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska), sklopile su ugovor sa „Astra zenekom“ o kupovini najmanje 300 miliona doza vakcine protiv kovid-19, koja se trenutno testira na Oksfordu.

Ugovore, koje su potpisali britansko-švedska kompanija i evropska Inkluzivna alijansa za vakcinu, omogućit će i da vakcina bude dostupna svim članicama EU koje izraze želju da učestvuju u inicijativi. Troškovi će vjerovatno biti pokriveni sredstvima vlada.

- Zahvaljujući ovom sporazumu, stotinama miliona Evropljana bit će dostupna vakcina Univerziteta Oksford, čim bude registrirana - izjavio je Paskal Sorio, generalni direktor kompanije „Astra zeneka“.