PRAVE CRKVU U NP SUTJESKA "NA CRNO"! Osveštali temelje i postavili krst pored spomenika partizanima, a nemaju dozvolu

Submitted by Edin on Pet, 03/08/2018 - 08:55
U nacionalnom parku “Sutjeska“, pored spomenika palim borcima Narodno oslobodilačke borbe počela je izgradnja crkve na „crno“.

 Kršeći i zaobilazeći sve zakonske procese pri izgradnji vjerskog objekta i izgradnji unutar Nacionalnog parka predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i opštine Foča najavili su podizanje crkve na Tjentištu.    

Kako saznaje BUKA portal, niti opština Foča, niti SPC nisu dobili saglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, već su se odlučili na kvarno upustiti u izgradnju crkve pored spomenika partizanima poginulim u Drugom svjestkom ratu.

Tako su prije desetak dana predstavnici SPC-a i opštine Foča postavili krst na Tjeništu i osveštali temelje na mjestu gdje će graditi crkvu posvećenu velikomučeniku  Prokopiju.

Tom prilikom prisustvovao je i mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom koji je istakao važnost i značaj izgradnje hrama na ovom mjestu.

“Prvi put na ovom mjestu diže se hram posvećen Svetom velikomučeniku Prokopiju, velikom Hristovom sljedbeniku, koga srpski narod posebno slavi i koji je putokaz za život vječni, zato što je velikim podvigom na zemlji proslavio Boga, a onda je Bog proslavio njega kroz cijelu istoriju i dao nam ga za primjer da se na njegov dan okupljamo i jačamo se u Gospodu u zdravlju, ljubavi i slozi”, poručio je u besjedi mitropolit dabrobosanski.

Osvećenju temelja crkve na Tjentištu prisustvovao je i načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, koji je istakao da će se na ovom mjestu srpski narod sabirati u molitvi i zajedničarenju, hodeći putem vječne istine i čuvajući vjeru pravoslavnu.

Ipak, niko se nije sjetio da narodu i javnosti objasni kako će se vjera i zajedništvo sačuvati ako se zaobiđu zakoni Republike Srpske i kako će se ova crkva završiti bez potrebne dokumentacije, koju, kako smo saznali, neće ni dobiti.

Prema riječima pomoćnika ministra Dragana Jevtića ne postoji nikakva saglasnost za izgradnju ovog vjerskog objekta, što znači da su pokušaji da se jedan ovakav hram izgradi na mjestu na kom su se osveštavali temelji i postavljajo krst nemogući.

“U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, na zahtjev investitora Srpske pravoslavne crkvene opštine Lućka u Luću i opštine Foča,  od 2009.godine vođen postupak za pribavljanje urbanističke saglasnosti za izgradnju pravoslavne crkve na Tjentištu, u okviru NP „Sutjeska“ na zemljištu označenom kao dio KČ br: 159/1 KO Tjentište, opština Foča. Nakon sprovedenog postupka,  Ministarstvo je 2012.godine navedenim investitorima izdalo Rješenje o urbanističkoj saglasnosti, kojim je propisano da navedeno rješenje prestaje da važi, ako se u roku od jedne godine od dana prijema Rješenja ne zatraži odobrenje za građenje.  Imajući u vidu činjenicu da investitori nisu pribavili odobrenje za građenje, navedeno rješenje o urbanističkoj saglasnosti prestalo je da važi”, objasnio nam je Jevtić.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović tvrdi da on nije provjeravao da li je izdata sva potrebna dokumentacija za izgradnju crkve, ali kaže da je dobio uvjeravanja mitropolitita da postoji dozvola.

“Ja ne znam, ali su mi iz SPC i mitropolit rekli da su oni dobili tu dokumentaciju. To je valjda neka dokumentacija iz 2012. godine. Ništa više vam ne mogu reći”, kazao nam je Pavlović. 

E sad, iz njegove izjave bi se moglo naslutiti da su nevični zakonskim regulativama svešteni oci zajedno sa mitropolitom napravili previd i zbog svoje neinformisanosti i neznanja pomislili da je dozvola iz 2012. godine još uvijek važeća, ali da nije jednog detalja.  

Naime, mjesto na kojem su mitropolit i predstavnici opštine Foča postavili krst i osveštali temelje  uopšte nije identično onom za koji se tražila i dobila dozvola za izgradnju te 2012. godine.

To su nam potvrdili i u resornom ministarstvu.

 “S obzirom na nedavna dešavanja,  konstatovano je da lokacija započetog objekta ne odgovara lokaciji  za koju je bila izdata urbanistička saglasnost”, rekao nam je Jevtić.

To znači da se čak odustalo od prethodnog plana da se ova crkva gradi na prikladnijoj lokaciji, u naseljenom dijelu Nacionalnog parka, već se ovaj put bez dokumentacije sve prenijelo na dio u kompleksu oko spomenika na Sutjesci.

U međuvremenu, donesen je i novi Zakon o uređenju prostora i građenju, prema kojem je za izgradnju objekta investitor dužan pribaviti lokacijske uslove i građevinsku dozvolu.  Dakle, za izgradnju predmetnog objeka, investitor je dužan pribaviti nove lokacijske uslove, a potom i građevinsku dozvolu, što u ovom slučaju nikad nije učinjeno.

Ono što je takođe sporno u cijeloj ovoj priči jeste i pokušaj da se napravi jedna vjerska bogomolja u krugu spomenika koji je podignut u čast poginulim partizanima, borcima NOB-a u drugom svjestkom ratu.