SLUŽBENO // Dio migranta iz Bihaća bit će prebačen u prihvatni centar u Hadžićima

Do trećeg juna u BiH je ušlo oko 5300 migranata, izjavio je danas novinarima Dragan Mektić ministar sigurnosti BiH. Najteža situacija i dalje je u gradovima kroz koje migrantska ruta prolazi, a posebno je ozbiljno u Bihaću gdje se oni zaustavljaju kako bi prešli u zemlje EU. O ovom problemu koji sve više optrerećuje USK, posebno Bišćane, Mektić je danas razgovarao sa Anelom Ramićem, ministrom unutrašnjih poslova USK. Do konkretnog rješenja moglo bi se doći u četvrtak kada će se, uporedo sa Ministarskom konferencijom posvećenoj migratskoj krizi, o ovom pitanju  razgovarati i sa zvaničnicima USK-a.

Dio migranata koji se nalaze u Bihaću izmjestit će se u novi prihvatni centar u Hadžićima. Ovo je jedno od obećanja koje je ministar sigurnosti Dragan Mektić  dao danas Anelu Ramiću, ministru unutrašnjih poslova USK-a. Prvi  prihvati mogli bi se desiti već sutra, kada ovaj centar počinje s radom.

Da će jedan dio migranata biti prebačen na sarajevsko područje potvrdio nam je u telefonskoj izjavi i kantonalni ministar Ramić. Osim toga dobio je garancije da će Ministarstvo sigurnosti  obezbijediti i  50.000 KM za brigu o migrantima.

Većina će ipak ostati u Bihaću jer on u njihovim migracijama predstavlja kraj rute kao područje uz granicu koju namjeravaju preći. Njihov priliv koji na dnevnoj bazi dostiže brojku od stotinu, iz dana u dan pričinjava sve više problema ovdašnjim građanima. Kako ih riještii, biće tema posebne Ministarstke konferencije, ali i razgovora kojim će prisustvovati zvaničnici iz USK.

Priliv migranata u našu zemlju smanjio se u posljednjih 15 dana, mada je ulazak tokom vikenda bio nešto masovniji. Redovno  izvještavanje o migranstkim kretanjima, kazao je MEKTIĆ, biće njegova obaveza, posebno zbog neargumentiranih izjava  političara.

Kako bi se zaštitile  granice iz MUP RS povučeno je 60, a iz Brčko Distrikta angažiran o je 15 policajca. Ove mjere pokazale su se djelotvornima  i njima je spriječen ulazak značajnog broja ilegalnih  migranta.