Predsjednik Ukrajine pozvao Vladimira Putina na razgovor o rješavanju krize

Zelensky
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky rekao je u online obraćanju u utorak kako je spreman napraviti korak naprijed te je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina na razgovor o rješavanju sukoba na istoku Ukrajine.

 

U online obraćanju u utorak, ukrajinski predsjednik je izjavio kako su savjetnici čelnika Normandijske skupine koju čine Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska te Kontakt grupe zadužene za pronalazak rješenja koje će zadovoljiti obje strane u sukobu, razgovarali o mogućem prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Pored prekida vatre, razgovaralo se i o mogućem sastanku na istoku Ukrajine odnosno na prvoj liniji fronta između ukrajinskih i proruskih separatističkih snaga.

"Predložili su sastanak na liniji kontakta kako bismo na najbolji mogući način sagledali i shvatili situaciju. Šta bih ja trebao shvatiti? Posjećujem taj dio države svaki mjesec. Gospodine Putin, spreman sam ići i korak dalje i pozvati vas na sastanak na bilo kojoj lokaciji na istoku Ukrajine, tačnije u regiji Donbas", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelensky je naglasio kako u ovom trenutku Moskva i Kijev imaju različite stavove o svojoj budućnosti.

"Uprkos zajedničkoj prošlosti, Ukrajina i Rusija imaju različite poglede na budućnost. To ne mora nužno biti problem, to može biti i prilika", rekao je on.

Ruski i ukrajinski predsjednik već su ranije nekoliko puta najavili mogućnost sastanka o rješavanju rusko-ukrajinske krize međutim do takvog sastanka još uvijek nije došlo.

Prošle sedmice ukrajinski predsjednik susreo se u Parizu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te su razgovarali o pogoršanju sigurnosne situacije na istoku Ukrajine.

Čelnici tri države su nakon sastanka u zajedničkom saopćenju naglasili kako je neophodno da Rusija povuče dodatne trupe koje se trenutno nalaze na ukrajinskoj granici.

Osim ovog sastanka, povodom eskalacije sukoba i nove krize na istoku, sastanak su održali i čelnici NATO saveza koji su saopćili kako u potpunosti podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine te su pozvali Rusiju da prestane sa agresivnim ponašanjem na granici sa Ukrajinom.