PREDSJEDNIK ZORAN MILANOVIĆ 'I ja sam dobio poziv da budem član masona, ali nisam im se htio pridružiti'

milanovic
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je konstatirao da bi u Uredu predsjednika moglo biti manje savjetnika u odnosu na prethodni sastav jer bi neki savjetnici mogli biti zaduženi za više područja.

 

Na pitanje o navodnim kontroverzama oko njegove moguće posebne savjetnice za obrazovanje Jadranke Žarković, Milanović je odgovorio da ona "očito nekome smeta". "To što se pisalo nisu istine. Ona nije insajder. Vodila je (Agenciju za odgoj i obrazovanje) i ona očito nekome smeta", rekao je.

Komentirajući slučaj članstva Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića u masonima, predsjednik je rekao da je ta organizacija i njega pozvala da bude njihov član, ali da im se nije pridružio.

"Prema masonima su vladale predrasude. U zapadnim su državama jedno, ali kod nas imaju auru mistike. Ako radite nešto u domeni represije, nepotrebno dovodite u pitanje svoju nepristranost. Tko god se odluči uključiti u takvo društvo, treba se dobro informirati o zakonu. Ne radi se samo o glavnom državnom odvjetniku, nego o svim državnim odvjetnicima, zamjenicima državnih odvjetnika, tu se radi o ljudima koji nisu državni dužnosnici, ali odlučuju o postupcima javnih nabava", rekao je Milanović.

"Zvali su me u masone, ali ja se nisam htio pridružiti, upravo zbog ovakvih stvari. Mnogi hrvatski velikani, poput Maksimilijana Vrhovca, bili su slobodni zidari. U toj su se udruzi okupljali moćni ljudi. U SAD-u su praktički javna organizacija", rekao je Milanović te dodao da on nije nadležan za odlučivanje o Jelenićevoj sudbini te da će to raditi oni koji su nadležni.

"Moja poruka Jeleniću, svim državnim odvjetnicima, onima koji po zakonu ne smiju biti članovi stranaka, onima koji možda nisu dužnosnici, ali imaju utjecaj u državi koji se tiču novca, da jako pripaze na to", rekao je Milanović.

"Glavnog državnog odvjetnika je u pravilu jako teško, ali ne nemoguće, smijeniti s dužnosti, ali o tome odlučuju oni kojima je to posao", ustvrdio je Milanović na pitanje hoće li Jelenića smijeniti.

Predsjednik je rekao da će se s premijerom Andrejom Plenkovićem uskoro sastati kako bi mogli raspraviti o čelništvu Sigurnosno obavještajne agencije i drugim aktualnim pitanjima.

Danas je inače prvi radni dan novog predsjednika, pri čemu je posjetio zagrebačko groblje Mirogoj i postavio vijence na spomenike Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.