fbpx Predsjedništvo BiH: Tri sjednice za šest mjeseci, prekršili čak i svoj poslovnik

Predsjedništvo BiH: Tri sjednice za šest mjeseci, prekršili čak i svoj poslovnik

Home

Predsjedništvo BiH: Tri sjednice za šest mjeseci, prekršili čak i svoj poslovnik


Predsjedništvo BiH za šest mjeseci ove godine održalo je tek tri redovne sjednice.

Posljednja je bila 10. maja, što znači da mjesec i po Mladen Ivanić, predsjedavajući, i Bakir Izetbegović i Dragan Čović, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, nisu sjeli za isti sto. 

 

Prekršeni rokovi

Poslovnik o radu nalaže da Predsjedništvo BiH zasjeda najmanje svakih 15 dana, ali kolektivni šef države ne pridržava se odredbi iz vlastitog akta. Iako se pretpostavljalo da će Predsjedništvo u ovoj godini, presudnoj za euroatlantski put zemlje, kada se očekuje ispunjenje ključnih zahtjeva za dobivanje kandidatskog statusa, zasjedati i vanredno, ono ne održava sjednice ni Poslovnikom predviđenom dinamikom. 

Predsjedništvo je čak prošle godine usvojilo Master plan za integriranje BiH u EU, kojim su utvrđeni rokovi za ispunjenje brojnih zahtjeva na evropskom putu. Prema tom dokumentu, krajnji rok za dobivanje kandidatskog statusa BiH u EU je 31. decembar 2017. godine. No, danas niko, očigledno, ne vodi računa o tim rokovima i do sada ispunjenim precizno navedenim stavkama. 

Već sada je jasno da su prekršeni brojni rokovi iz tog plana koji je opečatilo Predsjedništvo BiH, a koji je uključivao pojačan angažman svih nadležnih institucija. Jer, tim dokumentom obećano je da će već s početkom ove godine biti vidljiviji rezultati u reformi fiskalne politike, politike indirektnog oporezivanja i vanjskotrgovinske politike, smanjenju poreznih opterećenja na rad, uklanjanju prepreka za zapošljavanje, poboljšanju poslovne klime, boljoj zaštiti ulagača...

 

Bajkovita obećanja

Bili su nagoviješteni i bolji rezultati u poštivanju vladavine prava, reformi javne uprave, povećanju transparentnosti propisa i procedura, smanjenju mogućnosti za korupciju, poboljšanju procesa usmjeravanja socijalne pomoći i uspostavi efektivnije, učinkovitije i pravičnije politike socijalne zaštite. 

Od bajkovitih obećanja, za čijom realizacijom građani ove zemlje naprosto vape, u prvih šest mjeseci nije bilo ništa. Ako se rokovi i obaveze nastave ispunjavati dosadašnjom dinamikom, teško da će i druga polovina godine biti bolja. 

 

Predaja Upitnika

Prema Master planu, dostavljanje ispunjenog Upitnika Evropskoj komisiji predviđeno je do 30. avgusta ove godine, a prema istom dokumentu, 30. oktobra očekuje se dobivanje pozitivnog mišljenja EK. No, zbog problema koji prate odgovore na Upitnik, neizvjesno je hoće li i ovaj rok biti ispoštovan. 

 

Redovni pozdravi

Zanimljivo je da se članovi Predsjedništva BiH, ne samo u ovom nego i prošlih nekoliko saziva, nikad nisu pojavili ni na jednoj sjednici domova Parlamenta BiH, iako su na svaku pozvani. No, uprkos tome, predsjedavajući domova na početku svake sjednice pozdrave „i članove Predsjedništva“. Na prošloj sjednici Saša Magazinović, poslanik SDP-a, zamolio je Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, da više „ne pozdravlja članove Predsjedništva BiH koji nisu tu“.

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Sat, 24/06/2017 - 17:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top