PREDSTAVNIČKI DOM PSBiH: Danas o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti

Home

PREDSTAVNIČKI DOM PSBiH: Danas o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH .

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je prijedlog ovog zakona uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Amandmanima se predviđa da se, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na ličnu kartu unosi podatak o entitetskom državljanstvu, kao i to da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom.

Članovi Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović i Denis Bećirović bili su protiv predloženih amandmana, a Džaferović je naveo da su oni u Vijeću ministara usvojeni preglasavanjem ministara iz bošnjačkog naroda.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je Ustavnopravna komisija podržala također uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon predviđa da su u postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjan pravni osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju.

Predstavnički dom bi danas trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije podržala principe predloženog zakona, ali je prihvaćen zaključak da Komisija predloži domovima da donesu zaključak da se ova materija regulira u izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i imenovanje člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH iz bošnjačkog naroda, kao i Izvještaj o radu Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/eb)

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 08:57

Facebook komentari

Back to top