Preko 13 hiljada potpisnika peticije podrške Fatihu Keskinu

Učenici, kolege i roditelji uhapšenog direktora Richmond Park School - Bihać Fatiha Keskina pokrenuli su internet peticiju na kojoj je do sada skupljeno 13.512 potpisa podrške i taj broj je u stalnom porastu.

Slučaj oko uhapšenog učitelja i direktora Keskina privukao je ogromnu pažnju kako u zemlji tako i u inostranstvu. Od ljudi koji su direktno uključeni u sudski proces rješavanja pitanja ovog turskog državljanina saznajemo da su svjetske organizacije na čelu sa OSCE-om i UN-om, ali i strane ambasade i strani i domaći mediji pokazali veliki interes za ovaj slučaj.

Broj potpisnika peticije podrške Fatihu Keskinu kao i društveni položaj potpisnika zorno pokazuje kakav je Fatih Keskin čovjek te dodatno budi sumnje u legitimitet odluka Službe za poslove sa strancima u BiH. U Bihaću i u kolektivu Škole kao i u porodici Keskin tinja optimizam i nada da će Sud Bosne i Hercegovine profesionalno i brzo uraditi svoj dio posla.

Podsjetimo, pod izgovorom da predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost i javni poredak direktor Richmond Park School škole u Bihaću Fatih Keskin, koji u našoj zemlji živi već dvadeset godina, lišen je slobode i smješten u Imigracioni centar u Lukavici gdje se nalazi već jedanaesti dan.

Ministarstvo sigurnosti, odnosno Služba za poslove sa strancima, izrekla mu je mjeru protjerivanja sa teritorije BiH, a istoga dana isti organ donio je i Rješenje o njegovom stavljanju pod nadzor.

Slučaj je prebačen Sudu Bosne i Hercegovine na odlučivanje, a kako je najavio advokatski tim Fatiha Keskina, konačna odluka po ovom pitanju biće donesena u ponedjeljak.

Služba za poslove sa strancima odbija oktriti detalje izvještaja sa terena sastavljenog od strane agencije nadležne za vršenje sigurnosnih provjera za strance na osnovu kojeg je Fatih Keskin proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost.