Više od 15.000 Bosanaca i Hercegovaca u Njemačkoj prima pomoć za nezaposlene

Po broju dugotrajno nezaposlenih iz zemalja zapadnog Balkana prednjače državljani Srbije s 54.000 primatelja, iza kojih slijede građani Kosova (27.000).

Iz Bosne i Hercegovine ukupno je 15.636 dugotrajno nezaposlenih osoba koje primaju finansijsku pomoć za dugotrajno nezaposlene. Dugotrajno nezaposleni s bh. pasošom čine nešto manje od 0,3 posto u ukupnom broju od gotovo šest miliona primatelja pomoći u Njemačkoj, saopćila je Agencija za rad na upit Hine. Pomoć za dugotrajno nezaposlene iznosi 416 eura, a uz to još treba dodati i finansijsku pomoć za stanovanje te dječji doplatak.

Krajem 2017. godine 16.924 hrvatska državljana u Njemačkoj je primalo finansijsku pomoć za dugotrajno nezaposlene, što je za 1,8 posto više nego godinu dana prije, saopćila je u petak njemačka Savezna agencija za zapošljavanje.

Pomoć za dugotrajno nezaposlene u Njemačkoj, koja se popularno naziva Hartz IV, primaju svi nezaposleni, ali radno sposobni građani – njih ukupno 5.933.000, od čega je 2.033.000 (35 posto) građana sa stranim pasošem.

Također, ova se pomoć razlikuje od socijalne pomoći koja je namijenjena radno nesposobnom stanovništvu. Najveći broj (oko jedan milion) otpada na osobe koje su posljednjih godina u Njemačku došle kao izbjeglice.

Među njima prednjače građani Sirije s 588.000, a iza njih slijede građani Iraka i Afganistana. Među primateljima koji dolaze iz novih članica Evropske unije prednjače građani Bugarske (86.000) i Rumunije (66.000), čiji broj svake godine raste.

Njemačka je nedavno za građane Evropske unije promijenila zakon o primanju podrške za nezaposlene na koju sada pojedinac stiče pravo tek nakon pet godina boravka u Njemačkoj.