fbpx Preko ruku uposlenika "Gradskih grobalja" prešlo je više od 10.000 identificiranih tijela

Preko ruku uposlenika "Gradskih grobalja" prešlo je više od 10.000 identificiranih tijela

Home

Preko ruku uposlenika "Gradskih grobalja" prešlo je više od 10.000 identificiranih tijela


Javno komunalno preduzeće „Gradska groblja“ iz Visoko od 2003. godine uključeno je u organizaciju ispraćaja i ukopa žrtava srebreničkog genocida.

Tako će biti i ove godine, a do sada je identificirano 67 žrtava genocida koje će biti ukopane u Potočarima 11. jula.

Moramo biti uporni

Ispraćaj iz Visokog je 9. jula u 10 sati. Već poznatom rutom do Potočara planirana su zaustavljanja u Ilijašu, Vogošći i ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. 

- Kao i ranijih godina, „Gradska groblja“ učestvuju u organizaciji kolektivne dženaze, što podrazumijeva opremanje, prijevoz, iskop grobnih mjesta i sve što činimo da to bude dostojanstveno prema žrtvama. Ove godine će biti jedna od najmanjih dženaza, jer proteklih nekoliko godina nisu pronađene zajedničke grobnice iako, prema našim procjenama, postoji još više od 2.000 stradalih koji nisu pronađeni i identificirani – kazao nam je direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko Kenan Karavdić.

On potcrtava da je proces iz godine u godinu sve teži, iako se svi trude da se ekshumacije i identifikacije nastave.

  - Moramo biti uporni do posljednje identifikacije. Nažalost, ovdje u Visokom imamo više od 700 neidentificiranih žrtava s područja skoro cijele BiH i tri puta su uzimani uzorci, uzimana krv porodica, ali se rezultati nisu poklopili. Upravo čekamo još neke nalaze i možda se identificira 10 do 20 žrtava, a ostali će, nažalost, ostati neidentificirani. Ta tijela se nalaze u našim prostorijama i oni ne zaslužuju da budu tu - kaže Karavdić. 

Pojašnjava da tužilaštva vode proces te da će i nakon treće revizije najvjerovatnije i ovi posmrtni ostaci biti ukopani.

Napredne metode

- Sve žrtve zaslužuju da imaju svoj mezar, grob, obilježje, ne zaslužuju da toliko godina budu na stalaži, bili identificirani ili ne, svi će naći svoj mir, svoj smiraj - dodaje Karavdić. 

Slično je i sa žrtvama srebreničkog genocida i tijelima koja se nalaze u Tuzli.

U nekim slučajevima su nestale cijele porodice ili su preživjeli članovi odselili, što otežava proces identifikacije.  Ipak, posljednjih godina i metode su uznapredovale, što daje nadu da će tijela žrtava biti identificirana. 

- Laboratorijski nalaz DNK traži minimalno 98 posto identičnosti genetskog nalaza da bi se sudskim vještačenjem smatralo da je to ta osoba. U posljednje vrijeme unaprijeđen je i proces DNK analize, pa se novim metodama žrtve mogu identificirati i uz pomoć komadića zuba, komadića male kosti, šake… Država ni u jednom trenutku ne odustaje od ovog procesa, međutim, teško je pronaći nakon ovoliko godina sve te grobnice, pa čak i kada dobijemo informacije gdje se nalaze. Preko ruku uposlenika „Gradskih grobalja” prešlo je više od 10.000 identificiranih tijela - ističe Karavdić.

Ne očekuje se da će biti ukopano više od 100 žrtava

Do sada je za ovogodišnju dženazu u Potočarima identificirano 67 osoba, a prema riječima direktora JKP „Gradska groblja“ Visoko, taj broj bi se mogao povećati, iako ne očekuje da će biti ukopano više od 100 žrtava.

 

(Izvor: Avaz.ba) 

Tagovi
Objavio: Tue, 27/06/2017 - 07:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top