Prekogranični projekt "Na granici carstava"

Home

Prekogranični projekt "Na granici carstava"


 

Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu "Back2History – Bridge Empires" Borders for Common Future / Na granici carstava" kojeg Sisačko-moslavačka županija i Općina Ključ, zajedno s partnerima, pripremaju na natječaju u okviru programa IPA, Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina održano je u sjedištu Županije u Sisku u srijedu, 30. studenoga. Sporazum je u ime Sisačko-moslavačke županije potpisao zamjenik županice Andrija Rudić dok je u ime Ključa svoj potpis na dokument stavio načelnik te Općine Osman Ćehajić, u nazočnosti pročelnice županijskog Upravnog odjela za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima Tatjane Puškarić, načelnika Općine Tešanj Fuada Šišića, načelnika Općine Bosanski Petrovac Ermina Hajdera, izaslanice Općine Bosanska Krupa Esme Hergić i drugih predstavnika partnera u projektu.

"Sisačko-moslavačka županija strateški je orijentirana ka aktivnom korištenju EU fondova još od 2005. godine. Imamo Upravni odjel za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima i Razvojnu agenciju SIMORU. Među prvim prekograničnim kontaktima uspostavljen je onaj s Unsko-sanskim kantonom kada je premijer bio upravo gospodin Ćehajić čime se i danas potvrđuje kako suradnja doista počiva na pojedincima", riječi su zamjenika županice u uvodnom obraćanju partnerima, ostalim gostima i novinarima.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i gostiju, predstavljen je projektni prijedlog "Na granici carstava". Cilj Projekta je doprinos jačanju prekogranične suradnje razvojem zajedničkog turističkog proizvoda u pograničnom području i to putem uspostave osnovne turističke infrastrukture uz utvrde i povijesne gradove u pograničnom području, povećanja kapaciteta ljudskih potencijala edukacijom o razvoju ponude kulturnog turizma, te povećanjem razine svijesti i informiranosti o zaštiti povijesne baštine. U Hrvatskoj u partnerstvu su Sisačko-moslavačka županija (prijavitelj, funkcionalni vodeći partner), gradovi Petrinja i Hrvatska Kostajnica, Općina Dvor, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, TZ Grada Petrinje i TZ Grada Hrvatske Kostajnice. Suradnik u projektu je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Sisku. Iz Bosne i Hercegovine pozivu u partnerstvo odazvali su se Općina Ključ (prijavitelj), općine Bosanska Krupa, Petrovac i Tešanj, te Unsko-sanski kanton sa svojim lokalnim udrugama i institucijama.

Bude li odobren, projekt će trajati 24 mjeseca i podjednako će se provoditi s obje strane granice. Ukupna planirana vrijednost projekta je 500.000 eura.

Na 1. natječaj kandidirana su ukupno 104 projekta iz 463 institucije od kojih je približno podjednak broj nevladinih udruga i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Iz Sisačko-moslavačke županije kandidirano je 10 projekata, iz Šibensko-kninske 3, Zadarske 6, Ličko-senjske niti jedan itd. Ukupno je odobreno 13 projekata, među kojima se sedam provodi na području Sisačko-moslavačke županije. Tri su izravna korisnika/nositelja iz Županije, a njihovi su se projekti nalazili na rang-listi među prva četiri mjesta. Ukupna vrijednost je 950.000 eura ili 65 posto vrijednosti cijelog prvog poziva.

Uskoro se zatvara 2. poziv programa (5. prosinca 2011.). Sisačko-moslavačka županija je u on-line bazu unijela 8 projekata, a nakon pronalaženja partnera izradila je dva, "Na granici carstava" i "Gospodarenje otpadom uz rijeku Unu".

Kroz niz aktivnosti kao što su obnova i uređenje starih gradova i povijesno-kulturnih objekata (postavljanje nosača za baklje, reflektora i montažne pozornice, te izrada projekta rasvjete Starog grada u Hrvatskoj Kostajnici; postavljanje osvjetljenja Starog grada u Ključu i nabava namještaja i opreme za Tabor kulu; sanacija zidina Starog grada Bosanska Krupa; obnova prilaznog puta i kazamata Starog grada u Tešnju, postavljanje osvjetljenja i nabava namještaja i opreme za Eminagića Konak u Tešnju, te uređenje ulaznog dijela Muzeja "Jovan Bijelić" u Bosanskom Petrovcu), nadalje, postavljanje turističke signalizacije za obavijest i usmjeravanje prema kulturno-povijesnim objektima i znamenitostima, opremanje i uspostava radionica za izradu tradicionalnih predmeta i suvenira, organizacija edukacije za izradu tradicionalnih predmeta i suvenira, javna kampanja o očuvanju i zaštiti povijesno-kulturne baštine u pograničnom području , opremanje i uspostava kulturno-turističkih točka, zajedničke okrugle stolove, konferencije, monografiju i tome slično, Sisačko-moslavačka županija i ostali partneri namjeravaju razviti novi zajednički turistički proizvod koji boljitak treba donijeti stanovnicima na tom području, ojačati njihovu motiviranost za malim poduzetničkim inicijativama, te ih još jednom uvjeriti u nužnost suradnje i projekte zajedničkog razvoja.

Vijest preuzeta sa Službene stranice Sisačko-moslavačke županije

 

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 02:07

Facebook komentari

Back to top