Skupština USK: U odnosu na prošli saziv SDA izgubila 1 mandat, ASDA dobila 2

Nakon 80% prebrojanih glasova, prema neslužbenim i nezvaničnim rezultatima CIK-a stanje u Skupštini USK-a bi trenutno izgledalo da bi SDA imala 9, A-SDA 8, SDP 4, Laburistička stranka 3, SBB 2, Demokratska fronta 2, Nezavisni blok 1 i Naša stranka 1 mandat.

S ovim sazivom Skupštine USK biće potrebno koaliranje 3 ili više partija za natpolovičnu većinu, ako isključimo što je malo vjerovatno, koaliciju SDA i A-SDA.

U odnosu na protekle četiri godine, SDA bi izgubila jednog zastupnika, sa dosadašnjih 10 na trenutnih 9, A-SDA - POMAK - ZAJEDNO sa dosadašnjih 6 povećala bi broj zastupnika na 8. Najveći gubitnici su DF koji su sa 4 mandata pali na 2. SDP sa dosadašnjih 4 bi ostao na istom broju, SBB u proteklom mandatu je imao 3, a trenutno broji 2 zastupnička mjesta.

usk

Novi zastupnici u Skupštini USK su Nezavisni blok i Naša stranka koji imaju po jednog zastupnika.DNZ nije prešao izborni prag.

Napominjemo, ovo su nezvanični preliminarni rezultati, gdje postoji mogućnost da pojedine partije dobiju ili izgube po jednog zastupnika na zvaničnim rezultatima.