Premijer Rošić: Nakon što izmjestimo migrante spriječavat ćemo njihov daljni dolazak

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, zastupnici su raspravljali o problemu migrantske krize koja postaje sve veći problem u ovom dijelu BiH.

Zastupnici su se složili da treba urgentno djelovati kada je u pitanju ovaj problem i donijeli su nekoliko zaključaka, od kojih su najzanimljivij onaj koji predlaže da se grad Bihać urgentno mora očistiti od migranata i drugi koji nalaže da se spriječava njihov daljnji dolazak a oni koji pokušaju ući u i doći na područje Kantona, da budu strpani u autobuse i vraćeni u Sarajevo odakle ih neko i šalje u Krajini.

Tim povodom gost sinoćnjeg Dnevnika RTV USK bio je premijer kantona Husein Rošić, koji je istakao da je kantonalna vlast sada prisiljena, nakon višemjesečnih upozoravanja i skretanja pažnje višim nivoima vlasti, prisiljena da sama rješi ovu socijalnu krizu koja pravi sve  više problema građanima Unsko-sanskog kantona, ali i nadležnim institucijama.

- Skupština je ovim dala određene naloge Vladi USK i MUP-a USK, da mogu reagirati u određenim situacijama. Možda malo jesu rigidni i izlaze iz naših nadležnosti, ali vjerujte da je to jedna od zadnjih stvari koje ćemo morati raditi a to je da ćemo spriječavati dolazak migranata i pisati prijave protiv istih. Ovaj drugi dio koji nalaže da ih trpamo u autobuse i vraćamo u Sarajevo, to možda u ovom momentu jeste dosta radikalan dio kojeg bi trebali uraditi ali u konačnici tiču se Vlade USK i mi ćemo ih vrlo rado uputiti Vijeću ministara BiH i ministru Mektiću koji je i dalje pasivan i samo priča priče - istakao je premijer Rošić