“Bili smo sigurni da će Srbi nakon Srebrenice na isti način krenuti rješavati i Bihać, ali odluka Hrvatske vojske bila je da ćemo to spriječiti”

Bivši načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske, general Petar Stipetić preminuo je jutros u Zagrebu.

General Petar Stipetić rođen je 24. oktobra 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Dio intervjua sa legendarnim hrvatskim generalom, objavljen u Večernjem listu 2015. godine.

Dok još nije bilo odluke o pokretanju Oluje, postojao je plan da se poduzme samo vojna akcija za spas Bihaća?

Kad je Bihać pod srpskom ofenzivom bio u kritičnom stanju, zapovjednik 5. korpusa Armije BiH Atif Dudaković molio je za pomoć, međutim mi smo procijenili da još nije toliko kritično i da mogu izdržati. No, kada su se u napad uključile Abdićeve snage zajedno sa snagama Republike Srpske Krajine, mi smo zaprijetili i to je bio jedan od razloga da Oluja krene baš tada kada je krenula. Jedan od važnijih ciljeva Oluje bila je deblokada Bihaća. Jedan od operativnih ciljeva bilo je spajanje sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Mi smo, istina, očekivali da će Srbi nakon Srebrenice na isti način krenuti rješavati i Bihać, a naša je odluka bila da ćemo to spriječiti. No, razvojem situacije oko Dinare i Knina, oni su osjetili opasnost i snage RSK prekinule su napad na Bihać i počele se vraćati prema Kninu. Vjerojatno su procijenili da ćemo ih napasti.

Inače, sva logistika za Bihać i 5. korups išla je preko Hrvatske?

Dobar dio. Mi smo im cijelo vrijeme noću dostavljali oružje našim helikopterima koji su slijetali kod Cazina. Imali su i oni svoj helikopter, no oboren je. Naši su natrag prevozili ranjenike, a osim oružja u ta područja prebacivali su i njihove dodatne vojne snage.