Preminuo jedan od najznačajnijih ljekara na našim prostorima Suad Efendić

x

Ljekar Suad Efendić preminuo je jučer, 21. novembra u Švedskoj. Imao je značajnu ljekarsku karijeru koju je gradio u više država.

Kako su saopćili iz Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban", čiji je bio član, Efendić je bio najzvučnije medicinsko ime iz Bosne i Hercegovine te jedna od najvećih osoba u polju medicine u regiji.

Proučavao je patogenezu i liječenje dijabetesa tip 2, kao i imunohistokemiju i mehanizam djelovanja somatostatina te njegovu ulogu u regulisanju funkcije endokrinog pankreasa. Autor je više od 350 publikacija.

U Zagrebu je završio srednju školu i studij medicine te je stažirao i radio na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu. U Švedskoj je specijalizirao internu medicinu i endokrinologiju te je na Karolinskom institutu u Štokholmu odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Studija utjecaja kateholamina na metabolizam masnog tkiva kod ljudi".

U Univerzitetskoj bolnici Karolinska bio je, kako je navedeno, prvi profesor dijabetologije u Skandinaviji i pročelnik Zavoda za endokrinologiju. Na Institutu Karolinska bio je profesor endokrinologije i pročelnik Odjela za molekularnu medicinu.

Bio je član naučno-savjetodavnog odbora kompanija KI Managment AB, Cadila Healthcare Limited i Marcadia Biotech.

Dobitnik je nagrada "Jacob Poulsen" za istraživački rad u oblasti endokrinologije, "Vuk Vrhovec", "Bertha Rosenstadt", "Bjorn Sjogren", "Rolf Luft", "Novo Lecture", "Laufberger". Osim toga, nagrađivali su ga Banting and Best Diabetes Center, Švedsko medicinsko društvo, Medicinski fakultet Univerziteta Harvard, Asocijacija za dijabetes u Turskoj te Helensko društvo za internu medicinu. Dobitnik je i počasnog zvanja Univerziteta Charles u Pragu.

Bio je član Švedske kraljevske akademije, Evropske akademije nauka i umjetnosti i Hrvatske akademije nauka i umjetnosti, kao i član Nobelove komisije za dodjelu Nobelove nagrade za medicinu.

Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" će 25. novembra u 12 sati u sarajevskom hotelu "Evropa" održati komemoraciju posvećenu Suadu Efendiću. Predsjednika ove akademije Suad Kurtćehajić će u 13 sati održati predavanje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Poručeno je da će to predavanje biti posvećenu Efendiću koji je rođen 8. aprila 1937. u Trebinju.