fbpx Prestale gužve na slovenskoj granici

Prestale gužve na slovenskoj granici

Home

Prestale gužve na slovenskoj granici


Kolone su u petak ujutro na granicama Hrvatske i Slovenije bile duže od 10 kilometara i čekalo se više od pet sati.

Na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima prestale su gužve, pa promet teče neometano.

Nema više čekanja na prijelazu Bregana, gdje je jutros nekoliko sati kolona bila duža od 10 kilometara.

Slovenija trenutno provodi ciljani nadzor pri prelasku granica, baš kao i Hrvatska.

Više nema kontrola po strogom režimu, koji je noćas bio na snazi sa slovenske strane, što je i uzrokovalo velike gužve.

Čekanja bila duža od pet sati
Prethodno su, zbog velikih gužvi, čekanja na granici bila duža od pet sati.

Na ulazu u Hrvatsku na prijelazu Macelj čekalo se dva i pol sata.

"Strpljenje je jedino moglo pomoći onima koji su čekali u kilometarskim kolonama. Slovenska policija je rekla da se radi o novoj uredbi i postroženoj kontroli, koje se jednostavno moraju pridržavati. No, u razgovoru sa zapovjednicima postaja granične policije rečeno mi je da oni imaju slobodnu volju u tome hoće li raditi ciljanu kontrolu, koja će biti manje rigorozna, ili ovu postroženu", javio je Al Jazeerin reporter Marin Veršić.

Slovenski premijer Miro Cerar prethodno je izjavio da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti o prilikama na graničnim prijelazima.

Značajne ekonomske posljedice

On je istaknuo da je u stalnom kontaktu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Slovenski mediji navode da o režimu kontrole samostalno odlučuju zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu te da pritom uvažavaju više kriterija, prenosi Hina.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji.

Kako navodi ljubljansko Delo, šoping-izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi Delo, zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice, na što se prije računalo, zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj.

Dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen.

Ublažavanje kontrola

Slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj u četvrtak je podsjetilo na izjave Slovenije i Hrvatske pri usvajanju promijenjenih pravila schengenskog zakona u veljači ove godine, pri čemu je Ljubljana upozoravala na negativne posljedice njihove dosljedne provedbe na protok putnika i gospodarstva zemalja članica.

Plenković je u četvrtak na sjednici Vlade uputio apel Sloveniji da, kao i Hrvatska, prijeđe sa sustavne kontrole na granicama na tzv. ciljanu kontrolu, s obzirom na višestruke negativne efekte gužvi na granicama prouzročenih provedbom uredbe Europske komisije o pojačanoj kontroli schengenskih granica.

Slovenski državni tajnik Boštjan Šefic naglasio je kako će Slovenija, zbog povećanog prometa na graničnim prijelazima, iskoristiti članak 8. regulacije, koji predviđa ublažavanje graničnih kontrola.

To znači da će na određenim prijelazima neće pregledavati svi nego samo određeni putnici, prema sigurnosnim i operativnim indikatorima, čime će se ubrzati protok ljudi.

(Izvor: Al Jazeera i agencije)

Tagovi
Objavio: Pet, 14/04/2017 - 17:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top