Prevencija od tumora: Pregled dojke za 8 sekundi

Home

Prevencija od tumora: Pregled dojke za 8 sekundi


Revolucionarna tehnologija koja se bazira na tehnici razminiranja u rekordnom roku može uočiti i zloćudne ćelije u dojci žene, a stvorili su je britanski naučnici iz kompanije Micrima, partnera Univerziteta Bristol. Bazira se na istoj tehnologiji koja služi za otkrivanje mina i drugih nemetalnih eksploziva u tlu.

Preko posebnog uređaja, koji skenira tijelo uz pomoć radiovalova, na bezbolan način uočava promjene na dojci. Novi je uređaj sigurniji od mamografije jer ne izlaže tijelo X zrakama, a takođe je jeftiniji od bilo kojeg uređaja kojim su se do sada pregledavale dojke.

Očekuje se da će ovaj način pretrage, koji se naziva Maria (Multistatična polja za obradu radiovalnih fotografija), biti za pet godina dominantan na tržištu. To će posebno koristiti mlađim ženama, jer one dosad nisu redovno kontrolisale dojke jer je njihovo tkivo gušće, pa kroz njega teže prodiru X zrake. Uz pomoć novog uređaja koji u obliku šoljice pokriva dojku i proizvodi 3D presjeke njenog tkiva, analiza dojke gotova je vrlo brzo, za najviše desetak sekundi, piše 24sata.hr.

Najveća prednost ovog uređaja je izostanak boli, pa žene ne moraju stiskati grudi između dvije rendgenske ploče, što je često posebno bolno, kažu proizvođači.

 

(Vijesti.ba) 

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 03:04

Facebook komentari

Back to top