Pri kraju radovi na izgradnji novog kampa na Lipi

.
Migrantska kriza traje skoro pune četiri godine u Unsko-sanskom kantonu. Zima je sve bliže, a s njom i strah od scenarija koje smo gledali prethodnih godina. U privremenom prihvatnom centru Lipa kod Bihaća, prema onom što smo vidjeli i čuli od sagovornika, radovi na izgradnji novog kampa su pri kraju.

Oko četiri stotine i pedest migranata još čeka preseljenje u novi kamp koji je u izgradnji na Lipi. Vlasti Unsko-sanskog kantona očekuju da bi se to moglo desiti sredinom novembra.

 

„Radovi na izgradnji privremenog prihvatnog centra Lipa u skladu s odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su u završnoj fazi. Bitno je naglasiti da su svi građevinski radovi na tom lokalitetu izvedeni, čeka se samo priključenje električne energije kako bi kamp mogao biti stavljen u funkciju, da migranti budu smješteni i da se počne s operativnim radom kampa“, kaže Mirsad Buzar, zamjenik direktora službe za poslove sa strancima BiH.

 

A na električnu energiju se čekalo zbog zamršenih bh. procedura. Možda bi migranti na Lipi dočekali i zimu bez struje da Švicarska nije ponudila pomoć.

 

“Švicarska će nastaviti pomagati opremanje migrantskog centra Lipa. Posebno kada govorimo o električnoj energiji i grijanju, s obzirom na to da dolazi period zime”, poručila je Karin Keller-Sutter, ministrica pravde i policije Švicarske.

 

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić pojasnio je da je nekoliko tendera bilo zaustavljeno zbog žalbi i procedura koje nalaže Zakon o javnim nabavkama. Švicarska vlada je, navodi, osiguravši novac, omogućila da se taj dio provede bez primjene odredaba zakona Bosne i Hercegovine.

 

U međuvremenu, ministar dodaje da su imali spremne i agregate u slučaju da struje ne bude, ali je u svakom slučaju prvo rješenje bolje. Bolje je i migrantima koji se preseljenju, posebno prije prvih pahulja, raduju. Ali, ni na uslove u trenutnom prihvatanom centru se ne žale. Stvari, kažu, idu nabolje:

 

„Sad je dobro, osiguranje je dobro, hrana je dobra, sve je dobro.“

„Vidio sam novi kamp, mnogo je bolje, dobro je.“

 

Kada su u pitanju novi dolasci, iz Vlade i MUP-a Unsko-sanskog kantona kažu, migranata je manje.

 

„Priliv je znatno manji, došlo je do poskupljenja rute, došlo je do svega onog što je Operativna grupa zacrtala“, ističe Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

 

„Priliv je smanjen, no ne možemo reći da ga nema“, dodaje Adnan Beganović, glasnogovornik Uprave policije MUP-a USK-a.

 

Biće ga, izvjesno je, i dalje. Iako tranzitna zemlja i ne njihovom voljom, Bosna i Hercegovina migrantima nerijetko postane gotovo pa stalna adresa. I zato je potrebno da budemo dobri domaćini, da se u USK ne ponove nehumani scenariji kojima smo godinama unazad svjedočili. A, i zbog kojih su nas iz Evropske unije često kritikovali. Vlasti, kako državne, tako i kantonalne obećavaju da do toga više neće doći. Otvoreno nebo pod kojim su migranti spavali, obećavaju, zamijeniće siguran i topao krov nad glavom