Armija RBiH je prije 26 godina formirana kao svojevrstan odgovor na zlo

Armija Republike Bosne i Hercegovine osnovana je 15. aprila 1992. godine, prije tačno 26 godina, kao svojevrstan odgovor na opsadno stanje za koje će tek kasnije biti otklonjene sumnje da je riječ o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Armija RBiH je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Bila je sastavljena od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Vrhovni zapovjednik Armije RBiH je bio predsjednik Republike Alija Izetbegović. Multietnički karakter Bosne i Hercegovine nametnuo je i takvu oružanu snagu, uprkos pojedincima kojima takav ustroj tada nije odgovarao i uprkos pojedincima koji danas to osporavaju.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet. 
 

U prvim danima agresije pripadnici Armije BiH su bili gotovo bez ikakve opreme, ali i iskustva i opće pripremljenosti na ono što ih čeka. Nedostajalo je oružje da se suprotstave daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je raspolagao i teškom artiljerijom koja je pripadala JNA, zajedničkoj vojsci bivše države. 

Snage koje su uspjele odbraniti BiH su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku FBiH, a potom su, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH, koje su prethodnih godina ujedinjene dosta dobro funkcionirale u državi.

Godišnjica formiranja Armije RBiH se obilježava danas i sutra prigodnim svečanostima, a jutros je na mezarju Kovači položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima.