Prije zime osigurati smještaj za migrante: Ne planiraju ići u Hrvatsku i EU do proljeća

.
Mnogi migranti zbog udaljenosti kampa Lipe od granice ne žele tu boraviti pa formiraju divlje kampove

Oko hiljadu migranata trenutno boravi po ulicama, šumama i divljim kampovima uz granicu BiH i Hrvatske. Najveći dio kapaciteta za njih, od 1.500 mjesta, bit će obezbijeđen u Privremenom prihvatnom centru Lipa. Kada je u pitanju kamp Lipa, stanje je puno bolje od onoga od prošle zime, te neuporedivo bolje od napuštenih građevina i šatora u šumi.

 

KAP U MORU

Migranti sa kojima je ekipa O kanala razgovarala tvrde da divlji kampovi, koje migranti samostalno formiraju jer žele biti što bliže granici sa Hrvatskom, nastaju iz nužde. Iako je na Lipi bolje, mnogi migranti zbog udaljenosti Lipe od granice ne žele biti ovdje.

U kampu situaciju ocjenjuju zadovoljavajućom. Oko 600 migranata boravi u šatorima koje su postavile Oružane snage BiH, a stanje će biti još bolje za desetak, 15 dana, nakon što bude završena elektrifikacija novog kampa Lipa, koji je kontejnerskog tipa i koji će ovim ljudima uveliko olakšati boravak tokom nadolazećih zimskih dana.

Sve hladnije vrijeme upravo je razlog što mnogi od njih, kako su nam rekli, do proljeća ne planiraju pokušati ući u Hrvatsku i dalje u EU. Kažu da su snimci brutalnosti hrvatskih policajaca koji bivaju objavljeni u medijima samo kap u moru onoga što preživljavaju kada budu primijećeni i uhvaćeni sa hrvatske strane granice.

Kada je stanje sa migrantskom situacijom u USK-u i Bihaću u pitanju, nadležni u Kantonu kažu da je puno bolje nego 2020, a posebno 2019. godine, kada su desetine hiljada migranata prošle kroz USK pokušavajući doći do Hrvatske, a onda dalje do zemalja Zapadne Evrope.

Izvor: