PRIJETI LI KRAJINI KATASTROFA: Više hiljada migranata kod Loznice čeka priliku za ulazak u BiH

Na području Loznice u Republici Srbiji prema operativnim podacima bh. policijskih agencija nalazi se između 2.000 i 3.000 neprijavljenih migranata koji čekaju pogodan trenutak za prelazak u Bosnu i Hercegovinu, najčešće preko rijeke Drine, javlja Anadolija Agencija

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu neprijavljeni migranti koriste improvizovana plovila, često samo gumene čamce, koje nabavljaju od lokalnih trgovaca u Srbiji. Nisu rijetki slučajevi da u tim pokušajima dođe i do prevrtanja čamaca, zbog čega su intervencije policijskih službenika česte i u smislu spašavanja takvih migranata od utapanja. 

Ekipa Anadolija Agencije provela je dan na terenu sa patrolom Jedinice Granične policije BiH Zvornik gdje je, uz područje Bijeljine, u posljednje vrijeme i evidentiran najveći broj ulazaka neprijavljenih migranata u BiH.

-Migranti koje u posljednje vrijeme koje srećemo u pokušaju ilegalnog prelaska postaju sve agresivniji. Na pojedinim lokacijama pokušavaju nasilno da uđu. Čak na jednoj lokaciji, željezničkom mostu u Zvorniku koriste, na službenike Granične policije BiH bacaju kamenje koje nalaze na pruzi. Tako da su i naši policijski službenici izloženi mnogobrojnim opasnostima. Nikada ne znamo kakva je struktura tih ljudi koji pokušavaju da pređu, koliko su agresivni, da li su to porodice... - ističe Mirel Imamović, komandir Granične policije Zvornik 

Ono što je za nas ovdje u Krajini najinteresantnije u ovom tekstu Anadolija Agencije, jeste bojazan da će, ako uspiju da pređu u BiH, migranti na kraju opet završiti u Krajini, kako je i do sada praska bila.

Lokalne vlasti u Bihaću stalno upozoravaju na moguću krizu velikih razmjera, a kantonalne igraju igru sa državnim, ne čineći ništa konkretno da zabrane dolazak novih grupa migranata u ovaj dio Bosne.

Da li će Krajina do zime dobiti 10.000 migranata kako se pričalo u kuolarima, i tako doživjeti krizu epskih razmjera, vidjet ćemo. Ali sigurno da cijela ova situacija oko migranata ne miriše na dobro, kada je Krajina u pitanju.