Prijetnja biološkim oružjem sve jača

Home

Prijetnja biološkim oružjem sve jača


ŽENEVA - Sjedinjene Američke Države u srijedu su pozvale na čvršću međunarodnu saradnju da terorističke skupine ne bi ni razvile ni upotrijebile biološko oružje, s obrazloženjem da je ta prijetnja sve jača. Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako države moraju jačati sposobnost otkrivanja i reagiranja na sumnjive epidemije zaraznih bolesti koje možda izazivaju patogeni organizmi koji padnu u pogrješne ruke. 


"Nažalost, sposobnost terorista i drugih čimbenika koji nisu države da razviju i upotrijebe takvo oružje sve je veća. Zato to mora biti predmet našega rada", rekla je Clinton u Ženevi. "Postoje ozbiljni znaci upozorenja i ne treba ih ignorirati", dodala je. 

Po njezinim riječima, El-Kaida na Arapskome poluotoku poziva "braću s diplomom iz mikrobiologije ili hemije... da razviju oružje za masovno uništavanje". 

Jednostavno, ali djelotvorno terorističko oružje može se proizvesti od maloga uzorka lako dostupnih opasnih organizama, uz jeftinu opremu i "hemiju i biologiju na srednjoškolskoj razini", dodala je, prenijela je Hina.

 

Fena

Objavio: Wed, 07/12/2011 - 20:57

Facebook komentari

Back to top