Prilikom dva slučaja nasilja u porodici u Cazinu povrijeđeno više lica

Nnn

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 3°C, dok vodostaj Mutnice iznosi 0,85 metara.

Policijska stanica Cazin je imala tri intervencije u protekla 24 sata: dva krivična djela i jedno remećenje javnog reda i mira. U hotelu Sedra je došlo do nasilja u bračnoj zajednici sa težim tjelesnim povredama, dok je na Japića brdu zabilježeno nasilje u porodici. Jedno lice je lakše povrijeđeno.

Javni red i mir remećen je u Glogovcu od strane jednog lica nepristojnim i drskim ponašanjem.

Vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije: gašenje požara niskog raslinja u Stijeni i požara šume u Gornjoj Lučkoj.

Upozoravamo građane da predstoji kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova. Služba za civilnu zaštitu se zahvaljuje svim građanima koji su pokazali razumijevanje, odgovornost i saradnju u pridržavanju preporučenih mjera zaštite prilikom kontrolisanog uništavanja korova i drugog sa svojih parcela, kao i onim građanima koji su pomogli vatrogascima u gašenju požara.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 44 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Kada je u pitanju elektrosnabdjevanje, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

Dana 26.02.2021. godine

– od 09:00 do 09:45 sati i od 15:15 do 16:00 za kupce trafopodručja: Vodovod Ljubijankići, Solarna elektrana Koprivna, Fejzagići, Elkasova Rijeka, Ljubijankići 1,2 i 3, Ponjevići 1 i 2, Elkići, Liđani, Bečići, Gornja Koprivna 1 i 3, Osmančevići, Gornja Koprivna Vodovod, Duratovići Mrtolosi, Mizići, Toromani 1 i 2, GSM repetitor Sljeme, Junuzovići.

– od 09:00 do 12:00 sati za kupce trafopodručja: Ćuprija, Strane, Pajića Potok, Selište, Karaula, Hadžići 3 – Jusin Put, Šišići, Tahirovići-GSM, Džehveruša 1, Mahmutovići, Mahmutovići bazen, Muhadžeri, Brezova Kosa 1,

– od 09:00 do do 16:00 za kupce trafopodručja: Gornja Koprivna 2.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog saobraćajne nezgode na autoputu A-1 na petlji Butile,isključni krak prema petlji Briješće saobraća se usporeno i otežano. U toku je policijski uviđaj.

Nakon završenog policijskog uviđaja saobraćajne nezgode i uklanjanja vozila, normalizovano je saobraćanje kod mjesta Kosova, na magistralnom putu Maglaj-Doboj.

Na petljama Visoko i Podlugovi na autoputu A-1, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se usporeno, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Kaonik-Gromiljak.

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Slabije magle ima na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.