Zatraženo pritvaranje narkogrupe

Sarajevsko Tužilaštvo zatražilo je od Kantonalnog suda određivanje pritvora za Amara Muratovića (31), Adnana Varatana (34), Benjamina Kalabu (21) i državljanina Makedonije Kjemalja Vejselija (36), dok je Aldijana Bečirević nakon ispitivanja puštena da se brani sa slobode.

Oni su uhapšeni u akciji Duga 2 zbog sumnje da su prodavali spid i marihuanu.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i bjekstva (za državljanina Makedonije).

Uhapšeni u ovoj akciji sumnjiče se da su od 13. decembra 2019. godine do momenta hapšenja na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona prodavali spid i kanabis, piše Oslobođenje.ba.

Prema riječima advokata Omara Mehmedbašića i Dijane Hasić, njihovi branjenici Adnan Varatan i Kjemalj Vejseli su se tokom saslušanja branili šutnjom.

Akcija Duga 2 je obavljena u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom i MUP-om Republike Srpske, a organi istrage većinu dokaza bazirali su na presretnutim telefonskim razgovorima. Pretresi su obavljeni na šest lokacija na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Visokog i Breze.

Prilikom pretresa pronađeni su spid, marihuana, vage za precizno vaganje, automatsko oružje, municija, mobiteli i SIM kartice, te drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s krivičnim djelom.