Privode se kraju radovi na decentraliziranom bioprečistaču u MZ Polje

Nakon decentraliziranog kanalizacionog sistema Ljubijankići, Cazin će dobiti još jedan sistem sa bioprečistačem za područje mjesne zajednice Polje. Ovih dana radovi se privode kraju, a riječ je o projektu vrijednom oko 750 hiljada maraka. Po riječima Sabida Ružnića, povjerenika MZ Polje, projekat je od ogromne važnosti za građane ovog dijela Cazina. Radilište su obišli i gradonačelnik Cazina te direktor JKP Vodovod koje implemenitira ovaj projekat.

–„Mi se nalazimo na postrojenju gdje su radovi pri kraju. 95% posla već urađeno i na postrojenju i na kolektoru koji je sastavni dio projekta. U realizaciju smo krenuli u augustu 2017.godine i zabilježili smo samo jedan zastoj zbog vremenskih prilika. Početkom građevinske sezone radovi su nastavljeni i u narednih deset dana očekujemo da će sve biti završeno. Ukupno je investirano 750 hiljada KM i biće priključeno 400 ekvivalenata, a s narednom fazom još toliko“, kazao je direktor JKP Vodovod Ibrahim Tatarević.

Cazin je bio pionir u realizaciji ovakvih projekata i često je istican kao primjer.

-„Ovo je drugi ovakav projekat na području Cazina. To je tzv. decentralizirani kanalizacioni sistem, na bioprečišćavanje. Kada smo u Ljubijankićima prvi u BiH radili, onda smo rekli da će to biti primjer koji ćemo moći replicirati i u drugima. U suradnji sa Švicarskom razvojnom agencijom, slovenačkom vladom i iz naših sredstava smo uradili drugi kanalizacioni sistem. U principu ovi sistemi su primjenjivi na manja izolirana područja koja ne mogu biti obuhvaćena centralnim kanalizacionim sistemom“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Dužina kolektora je 2600 m i vrijednost radova na kolektoru i postrojenju u prvoj fazi iznosila je 250 hiljada KM, a u drugoj 500 hiljada KM. Radovi na kolektoru i postrojenju trebali bi biti završeni za desetak dana.