Privodi se kraju proces digitalizacije RTV Cazin, uskoro puštanje u rad

Digitalizacija Radio-televizije Cazin najveći je projekat od njenog osnivanja do danas. Projekat, čija je vrijednost 300.000 KM, u popunosti finansira Grad Cazin, a kako bi se započelo s njegovom realizacijom, bilo je potrebno građevinski i estetski pripremiti sve prostorije, u što je RTV Cazin uložila najvećim dijelom vlastita sredstva.

Ovim projektom RTV Cazin doživjet će potpunu transformaciju te svojim slušateljima i gledateljima ponuditi raznovrsniji i zanimljiviji program, kako i sami najavljuju. 

Spomenuti projekat, odnosno digitalizacija RTV Cazin podrazumijevala je prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV signala, za što je bila potrebna potpuno nova tv oprema, te poboljšanje radio signala i instaliranje sasvim nove opreme za proizvodnju i emitovanje radijskog programa.

Image

- "To znači da će građani vrlo brzo imati kvalitetniji digitalni tv signal, ali, moram naglasiti, isključivo putem kablovskih operatera do onog momenta kada digitalizacija ne zaživi putem zemaljske mreže na teritoriji cijele BiH, a to je još uvijek neizvjesno kada će biti. Mi smo tokom ovih radova imali prekid u emitovanju programa našeg radija putem interneta, ali to će trajati još svega par dana, što je vrlo važno da znaju naši sugrađani u dijaspori od kojih smo imali bezbroj upita s tim u vezi", ističe direktor RTV Cazin, Kenan Alagić.

Nova oprema je instalirana, u toku je dodatna edukacija uposlenika, estetsko uređenje tv studija i nova RTV Cazin može početi s radom što je planirano ovih dana.