Problem prosjačenja maloljetnika na ulicama Bihaća: Šta radi MUP USK i socijalni radnici?

Home

Problem prosjačenja maloljetnika na ulicama Bihaća: Šta radi MUP USK i socijalni radnici?


U toku prošle godine na području Bosne i Hercegovine evidentirano je više od 4.000 slučajeva prosjačenja, od kojih se za određen broj sumnja da je riječ o organiziranom eksploatisanju maloljetnika.No, ovi prestupi rijetko dolaze do pravosuđa, a država nema adekvatne sisteme prevencije.

Prosjačenje na bihaćkim ulicama je  mnogo više posao, nego stvarna potreba. Sve više je maloljetnika, romskog porijekla koji prose po bihaćkim ugostiteljskim objektima. Ono što je zanimljivo je da većina ovih osoba dolazi iz drugih općina, odnosno iz drugih kantona, gradova…

Problem grada na Uni teško je riješiti, jer policija ima dijelom vezane ruke. Ono što policija, prema zakonskim odredbama može uraditi, jeste izdati prekršajni nalog ili pokrenuti prekršajni postupak protiv osobe zatečene kako prosi.

“Policija je zakonom ograničena. Građani misle da policija može prosjake skloniti sa ulice, ali za tako nešto nemamo ovlasti. Ono što možemo po zakonu, i što često koristimo, je da takvu osobu privedemo u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta i zadržimo je najduže do 12 sati. Drugih mogućnosti kada su u pitanju punoljetne osobe nemamo.” kažu u MUP-u USK.

U slučaju maloljetnih prosjaka situacija je nešto drugačija i u takvim slučajevima pripadnici policijske službe sarađuju sa Centrom za socijalni rad. Socijalni radnici tu djecu mogu smjestiti u dnevne centre gdje budu okupana, nahranjena, obuvena, pruži im se neki obrazovni ili kulturno-sportski sadržaj. U međuvremenu službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona traže roditelje ili staratelje koje sankcionišu.

“U okviru svojih nadležnosti imamo odgovornost i obavezu tretmana djece izložene nasilju, djece vaspitno zapuštene i zanemarene. Nažalost susrećemo se sa najvećim brojem djece žrtava nasilja, koje je uzrokovano zloupotrebom djece u prosjačenju. Prosjačenje je specifična pojava, vrlo kompleksna, koja uzrokuje multisektorski angažman na preveniranju, ali i na rješavanju problema prosjačenja i sankcionisanju onih koji djecu uvode u taj oblik društveno neprihvatljivog ponašanja”, navode iz Centra za socijalni rad u Bihaću.

Iz nadležnih institucija ističu da rade sve što je u njihovoj moći kako bi se smanjio broj prosjaka na ulicama, ali da im je u tome neophodna pomoć građana, koji su, svojom milostinjom i dobrotom, donekle “krivi” za ovu pojavu na ulicama.

 

(Izvor: USN.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 04/09/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top